Annons

Niklas Natt och dags spännande medeltidshistoria imponerar

Niklas Natt och Dag kliver tillbaka till sin egen släkts tidiga historia och finner en mördare som satte spår i vårt land. En spännande och språkligt utmanande berättelse, tycker Mats Palmquist.
Recension • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Historisk roman

Ödet och hoppet

Författare: Niklas Natt och Dag

Förlag: Forum

Efter succén med ”Bellman noir”-serien är nu Niklas Natt och dag aktuell med en ny historisk roman om ett medeltida mord.
Efter succén med ”Bellman noir”-serien är nu Niklas Natt och dag aktuell med en ny historisk roman om ett medeltida mord.Foto: Gabriel Liljevall

Efter trilogin om tre år under det sena 1700-talet tar Niklas Natt och Dag ett ännu längre kliv tillbaka i historien, till Kalmarunionens dagar på 1430-talet. Till frihetshjältens Engelbrekt Engelbrektsson och mordet på honom.

”Ödet och hoppet” är fiktion, ett historiskt hittepå-verk och Niklas Natt och Dag gör heller inget anspråk på något annat. Men han skriver så att allt känns helt äkta.

”Natt och Dag är en stilist med få likar och boken ett kraftprov i sin språkliga konsekvens.”
Annons

Han gör det dock inte lätt för oss läsare, meningsbyggnaden är många gånger ålderdomligt krånglig med en vokabulär som är allt annat än nutida. Det vimlar av namn och släkter och det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. Men efter ett inledande tragglande får man lön för mödan och läsandet blir en ren fröjd. Natt och Dag är en stilist med få likar och boken ett kraftprov i sin språkliga konsekvens.

Niklas Natt och Dag skriver om sin egen ätt, han är sonson i femtonde led till huvudpersonen Måns Bengtsson. Det må i mångt och mycket vara fiktion, men även en lektion i svensk medeltidshistoria, en tid präglad av maktstrider, utländska förtryckare och ett frihetstörstande folk.

”Ödet och hoppet” av Niklas Natt och dag
”Ödet och hoppet” av Niklas Natt och dag
Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons