Annons

Picassos arvtagare säljer digitala konstverk

Arvtagare till den spanske konstnären Pablo Picasso hoppar på kryptovågen och säljer digitala konstverk av ett av hans keramiska gods som aldrig tidigare har visats offentligt.
Konst • Publicerad 26 januari 2022
Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar.
Pablo Picassos barnbarn Marina Picasso och hennes son Florian Picasso visar upp delar av det keramiska verk av Pablo Picasso som nu ska bli digital konst i 1010 exemplar.Foto: Boris Heger/AP

– Vi försöker bygga en bro mellan NFT-världen och konstvärlden, säger Florian Picasso, konstnärens barnbarnsbarn, när verket – delvis – visades upp i Genève under onsdagen.

Non-fungible token, NFT, är en typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst. I praktiken handlar det om ett digitalt äkthetscertifikat som kan kopplas till digital konst eller annat som kommer i digital form, som ljudfiler eller videoklipp.

Annons

För att boosta intresset för lanseringen visar konstnärens ättlingar endast upp baksidan av det keramiska godset, som enligt barnbarnet Marina Picasso dateras till oktober 1958.

– Verket föreställer ett ansikte och det är väldigt uttrycksfullt, glatt och lyckligt, säger hon.

En del av intäkterna för de digitala konstverken, som ska säljas i 1 010 exemplar, kommer att doneras till välgörenhet. Onlineförsäljningen startar på fredag ​​genom plattformarna Nifty Gateway och Origin Protocol.

Familjen säger att ett av målen med försäljningen är att även få yngre generationer att upptäcka Picasso.

– Jag tror att det passar in i Picassos arv eftersom vi hyllar honom och hans sätt att arbeta som alltid var kreativt, säger Florian Picasso.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons