Annons

Spotify ska översätta poddar med hjälp av AI

Nöje • Publicerad 30 september 2023
Med hjälp av klonade röster och AI ska svenska poddar kunna översättas till andra språk - men med poddarens egen röst. Arkivbild.
Med hjälp av klonade röster och AI ska svenska poddar kunna översättas till andra språk - men med poddarens egen röst. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Spotify ska börja översätta poddar med hjälp av klonade röster och AI. Svenska poddar ska därmed kunna gå att ta del på andra språk - men med poddarens egen röst, rapporterar Breakit.

Daniel Eks bolag har inlett ett samarbete med Chat GPT-bolaget Open AI. Tillsammans har de tagit fram en ny funktion som kan klona röster och översätta dessa till ett annat språk.

Annons

”Poddare – hur skulle det vara om jag kunde erbjuda era poddar till vilka lyssnare som helst i världen, på deras lokala språk men fortfarande med er egna röst?”, skriver Daniel Ek på X.

”Genom att matcha poddmakarens egna röst så ger Voice Translation lyssnare runt om i världen möjligheten att upptäcka och bli inspirerade av nya poddar på ett mer äkta sätt än någonsin tidigare” enligt ett uttalande av Spotifys personaliseringschef Ziad Sultan.

Översättning har redan påbörjats med engelskspråkiga poddar till spanska. Bolaget planerar att franska och tyska översättningar ska vara tillgängliga inom kommande veckor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons