Annons

Stal Banksys Bataclan-verk – döms

Konst • Publicerad 24 juni 2022
Muralmålningen "Sad girl" hittades i en lada i Italien, 18 månader efter stölden. Arkivbild.
Muralmålningen "Sad girl" hittades i en lada i Italien, 18 månader efter stölden. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Åtta personer döms till fängelse för stölden av en Banksy-muralmålning 2019, skriver BBC.

Den brittiska konstnären skapade verket "Sad girl" på en nödutgångsdörr vid konserthallen Bataclan i Paris 2018. Målningen är en hyllning till de 90 personer som mördades på platsen i terrorattacken 2015, och dörren användes av flera konsertbesökare som en flyktväg.

Annons

Under 2019 stal ett maskerat gäng verket, och försvann iväg i en vit skåpbil. 18 månader senare hittades "Sad girl" på vinden i en lantlig bondgård i Italien. Nu döms sju fransmän och en italiensk man till fängelse, straff som sträcker sig från några månader till fyra år – även om delar av tiden kommer att avtjänas med fotboja.

Stölden har tidigare väckt starka känslor, och under rättegången sade en Bataclan-anställd att målningen har varit en viktigt symbol för begrundande för den franska huvudstadens invånare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons