Annons

Unga läser mer och spelar mindre

Kultur • Publicerad 25 september 2023
Barn och unga läser enligt den senaste undersökningen mer jämfört med åren 2020 och 2018. Arkivbild.
Barn och unga läser enligt den senaste undersökningen mer jämfört med åren 2020 och 2018. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den negativa trenden har brutits och barn och unga läser nu mer än tidigare. Det konstaterar Statens medieråd, som i dagarna publicerar två nya rapporter om barn respektive ungas medievanor.

Myndigheten finner bland annat att det dagliga läsandet av böcker och tidningar ökar i alla åldrar. De som aldrig läser alls blir färre.

Annons

Samtidigt minskar det digitala spelandet bland de yngsta. Tonårspojkar som ägnar mer än tre timmar om dagen åt datorspel minskar också märkbart. Det dagliga tv- och filmtittandet minskar i alla åldersgrupper.

Rapporterna baseras på en enkätinsamling som genomfördes under hösten och vintern 2022. Jämförbara insamlingar gjordes 2020 och 2018. Hela rapporten presenteras under Bokmässan, som drar i gång i Göteborg på torsdag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons