Annons

Sofia Nerbrand: Att vinna informationskriget är avgörande

Litar du mest på Israel eller Hamas? Är nyheterna som kablas ut korrekta? Källkritik är viktigare än någonsin för att förstå vad som händer i Mellanöstern – och på svenska gator och torg.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Palestinier protesterar våldsamt på många platser. I Istanbul försökte de storma Israels konsulat natten mot onsdagen.
Palestinier protesterar våldsamt på många platser. I Istanbul försökte de storma Israels konsulat natten mot onsdagen.Foto: Emrah Gurel

Många tongivande medier och ledande politiker i Sverige utgick genast ifrån att Israel hade bombat ett sjukhus i Gaza när de fasansfulla bilderna därifrån kom på tisdagskvällen.

Det är allvarligt när nyhetskanaler inte verifierar uppgifter – särskilt i en krigssituation. Det förekommer mycket desinformation och propaganda nu. Och i stort sett alla hyser sympatier för endera sidan – och därmed finns en uppenbar risk för bias inne på redaktionerna. Det gäller att vara vaksam på detta. BBC har beslutat att sex av deras journalister i Mellanöstern inte längre får rapportera därifrån, eftersom de uttryckt antiisraeliska uppfattningar i sociala medier efter Hamas terroristattacker den 7 oktober.

Annons

SVT och en rad stora tidningar har anledning att fundera över att de vidareförmedlade att omkring 500 dött efter ett israeliskt anfall – nyheten kom från Gazas hälsoministerium som är lika med Hamas. En krigförande terrororganisation.

Även Magdalena Andersson (S) insinuerade snabbt att Israel hade straffat civila palestinier i ett inlägg på X och Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling gick sedvanligt ännu längre: ”Detta är krigsbrott. Alla borde fördöma Israel nu.”

”Den utbredda verklighetsberättelsen är att det starka Israel medvetet har skadat oskyldiga palestinska kvinnor och barn på sjukhuset.”

Båda uttalandena ligger kvar okommenterade trots att Israel, kort efter det fruktansvärda nedslaget, meddelade att de skulle kontrollera uppgiften om att de låg bakom. Därefter har israelerna presenterat videoklipp på hur en raket som skjuts upp inne i Gaza råkar slå ner på sjukhusområdet samt en ljudupptagning från ett telefonsamtal mellan två palestinier som pratar om att det är deras projektil som hamnat fel.

USA:s president Joe Biden sade också att det tyder på att ”det är andra sidan” – Gaza – som är den skyldiga till tragedin när han anlände till Israel på onsdagen.

Men det är redan för sent. Narrativet, den utbredda verklighetsbeskrivningen, är att det starka Israel medvetet har skadat oskyldiga palestinska kvinnor och barn på sjukhuset.

Reaktionerna på katastrofen lät naturligtvis inte vänta på sig. Under natten samlades rasande unga män i bland annat Ramallah, Amman, Beirut och Istanbul. Även i Helsingborg tågade högljudda Palestinaanhängare på gatorna.

”Litar du mest på en demokratis myndigheter eller en terrororganisations språkrör?”

President Mahmoud Abbas, Fattah-politikern som styr på Västbanken, var tvungen att i brådrasket återvända till Ramallah från Jordanien där han egentligen skulle ha träffat Joe Biden. Men upploppen fortsätter.

Trycket är väldigt högt just nu. Ilskan och våldet kan lätt eskalera och sprida sig till fler länder, inklusive Sverige. Sanningssökande och att hålla huvudet kallt är därför A och O. Så tänk efter.

Brukar Israel terrorbomba sjukhus? Nej.

Vad har Israel att vinna på att göra något så bestialiskt just nu när hela världen håller andan inför ett potentiellt storkrig i Mellanöstern? Ingenting. Tvärtom förlorar de den sympati som de fick efter Hamas terrorattentat mot tusentals civila israeler den 7 oktober.

”Gazas hälsoministerium är lika med Hamas.”
Annons

Litar du mest på en demokratis myndigheter eller en terrororganisations språkrör? Notera alltså att Gazas hälsoministerium är lika med Hamas.

Lägg därtill alla känslosamma inlägg som sprids som en löpeld på Tiktok och Instagram och som många unga följer. De läser varken tidningen eller tittar på tv. I detta ekosystem frodas nu antisemitismen och hatet mot Israel.

Så nog är det viktigt vad som publiceras. Ytterst avgör det vem som vinner kriget.

Skadade på al-Ahli Arab-sjukhuset i Gaza city efter tisdagens detonation.
Skadade på al-Ahli Arab-sjukhuset i Gaza city efter tisdagens detonation.Foto: Abed Khaled
Annons
Annons
Annons
Annons