Annons

Petter Birgersson: Borgerligheten måste rädda Sverige

Borgerlighetens framtid handlar inte om hur den förhåller sig till SD. Den handlar om hur borgerligheten förhåller sig till Sveriges framtid.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Ulf Kristersson. Partiledare och statsminister.Foto: Pontus Lundahl/TT

Storyn om borgerligheten och SD behöver egentligen inte berättas igen. Men för säkerhets skull, här följer en kort resumé för er som ännu inte har fått i er den första koppen kaffe:

Huvudmisstaget var att ägna oerhört mycket energi åt på vilket sätt SD skulle behandlas och alldeles för litet energi åt att anpassa den egna politiken efter vad som höll på att hända i Sverige.

Annons

På vägen spräcktes allianser, partier splittrades och partiledare som försökte ändra fokus från SD till sakpolitik tvingades bort. Tills den stora omvändningen kom och SD helt plötsligt blev den regeringspartner partiet är i dag.

Moderaterna fick regeringsmakten åter, men som tredje största parti och med två stukade partier, Liberalerna och Kristdemokraterna, som koalitionspartner. De två sista har en dödsdom hängande över sig och Moderaterna slåss fortfarande med Sverigedemokraterna om att vara näst största parti, långt efter Socialdemokraterna – om man får tro opinionsmätningarna (Demoskop, Novus, Ipsos).

Under många år har de som varnat för riskerna i Sverige i mildaste fall anklagats för att vara alarmistiska och i värsta fall för att vara medlöpare. I dag är emellanåt tonen en annan, även om det är förvånansvärt mycket av debatten som hänger kvar i gamla hjulspår (DN ledare/kultur 24/7).

När det gäller Ulf Kristerssons, Moderaternas och borgerlighetens väg framåt är det fortfarande mycket tal om positionering. Det handlar om hur storstadsväljare och kvinnor ska vinnas tillbaka. ”De kommer inte runt att partiets strategi i praktiken är inriktad på att stöta bort samma väljare”, skriver Tomas Ramberg (DN 21/10).

”Det där med målgruppspositionering ska Moderaterna och borgerligheten strunta i.”

Det där med målgruppspositionering ska Moderaterna och borgerligheten strunta i. Istället ska koncentrationen helt och fullt ligga på att rädda Sverige, på att minimera och undanröja hoten. Det gäller de direkta hoten i form av nya terrordåd och de pågående hoten från gängbrottsligheten som underminerar välfärdsstaten, infiltrerar myndigheter och raserar förtroendet för näringsverksamhet. Till det kommer den extremt viktiga frågan om Sveriges mycket utsatta säkerhetssituation, vårt land befinner sig i ett slags limbo så länge Nato-utanförskapet består.

Det är en i hög grad pedagogisk uppgift att nå ut med hur hotbilderna mot Sverige i dag ser ut och vad som krävs för att möta dem. Att öka insikten om det, även i väljargrupper som stöter bort borgerligheten, är dock en förutsättning för att också kunna förmedla hopp om att utvecklingen går att vända.

Kring det bör borgerligheten samla sig – bilda trepartiallians! – utan att lägga fokus på målgrupper. Stämmer verklighetsbilden och de politiska vägvalen ger hopp om bättring, då kommer också väljare att följa efter.

Annons
Annons
Annons
Annons