Annons

Sofia Nerbrand: De ukrainska flyktingarna är värda mer än 71 kronor styck

Regeringen måste höja de oanständigt låga dagersättningarna till kvinnor och barn på flykt från krigets Ukraina.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 februari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
På flykt. 40 000 ukrainska kvinnor och barn lever nu i Sverige.
På flykt. 40 000 ukrainska kvinnor och barn lever nu i Sverige.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett kilo gul paprika. Det är vad du har råd köpa om dagen om du har flytt från krigets Ukraina. Paprikan är nu uppe i 70 kronor kilot – vuxna ukrainare får 71 kronor per dag. Barn får mellan 37 och 50 kronor. Förutom mat ska dagersättningen räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter, enligt Migrationsverket.

Men det säger sig självt att det inte går att leva på 71 kronor om dagen.

Annons

Det märks hos Stadsmissionen och andra som delar ut mat och andra förnödenheter. Kvinnor och barn som tvingats lämna sitt land, står nu i kö för att mildra fattigdomen.

Det är en skam för Sverige.

Dagersättningen har inte höjts sedan 1994, medan konsumentprisindex har ökat med 62 procent sedan dess.

De omkring 40 000 flyktingarna från Ukraina är här tack vare EU:s massflyktsdirektiv (de har inte rätt att söka asyl). I Sverige innebär det att de inte folkbokförs, vilket medför att de inte kan använda Swish eller få tillgång till socialförsäkringssystemet även om de jobbar och betalar full skatt. Ingen föräldraförsäkring, inget barnbidrag och endast akutvård. Bara vissa kommuner erbjuder SFI.

”Det är en skam för Sverige.”

Ändå jobbade hela 56 procent efter ett år i Sverige, vilket är betydligt bättre än många andra grupper av invandrarkvinnor.

De kan dock inte räkna med att få permanent uppehållstillstånd även om de försörjer sig själva. Och vad som händer efter den 4 mars 2025, då massflyktsdirektivet löper ut, vet ingen förutom att det inte kan förlängas. Regeringen och Migrationsverket utreder vilka regler som ska gälla för dem som inte kan återvända till Ukraina efter det datumet. Dessvärre verkar det inte troligt att kriget är över om ett år.

För att göra livet drägligare för de ukrainska flyktingarna, varav många har varit här i snart två år, föreslog Centerpartiet häromdagen i riksdagens finansutskott att beloppet skulle justeras upp till 132 kronor per dag. Det var inte för mycket begärt.

Men tyvärr röstade Socialdemokraterna, regeringspartierna och Sverigedemokraterna nej.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är medveten om att ”det är en extremt svår ekonomisk situation för de ukrainska flyktingarna”. Det sade hon i en interpellationsdebatt i riksdagen för ett år sedan.

Regeringen säger sig också stå bakom Ukraina, helt och fullt. Det militära och ekonomiska stödet dit är välkommet. Men det räcker inte, i anständighetens namn.

Annons

Det duger inte med prat, beslutsfattarna måste agera.

Krigsflyktingarna behöver få godtagbara levnadsvillkor i Sverige. Både därför att dessa kvinnor och barn ska kunna fortsätta att bygga ett liv här, och för att de bidrar till vårt välstånd om de får rätt villkor. De kämpar nu på i tysthet.

Annons
Annons
Annons
Annons