Annons

Katarina Erlingson: Det är dags att stoppa Systembolagets maktmissbruk

Systembolaget tar till vilka metoder som helst för att skydda sin roll som monopol. Svenska politiker måste ta sitt ansvar och sätta stopp för hyckleriet.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 januari 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Bolaget som hotar sin egen existens genom kontroversiella metoder.
Bolaget som hotar sin egen existens genom kontroversiella metoder.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Svensk alkoholpolitik är en lång och krånglig historia. För drygt hundra år sedan genomfördes en folkomröstning om förbud mot rusdrycker där nej-sidan nätt och jämt vann. Därefter infördes motbokssystemet. Alkoholproblemen var stora i brännvinsbältet och svenska politiker har därför länge värnat om folkhälsan och Systembolagets monopol.

Systembolaget är ett helägt statligt bolag som styrs av ägardirektiv och regelbundna ägarsamråd med regeringen. Efter EU-inträdet har Systembolaget bevakat sin position lite väl aggressivt. Man lägger sig rentav i politiken som förs. Att Systembolaget, via sitt dotterbolag IQ, spenderar pengar på kampanjer för att minska langning och drickandet bland unga är inte så uppseendeväckande, men när man utnyttjar sin monopolställning till annat kan det bli betydligt mer kontroversiellt.

”Diskussioner om gårdsförsäljning har pågått under många år utan resultat.”
Annons

Diskussioner om gårdsförsäljning har pågått under många år utan resultat. Systembolagets företrädare har gjort sitt bästa för att försöka styra den politiska debatten. Det är egendomligt att ingen regering, oavsett färg, har tagit Systembolaget i örat för detta. I stället har bolaget fått fortsätta sin hycklande verksamhet. För där Systembolaget i ena änden framhåller folkhälsan underminerar man i den andra änden samma folkhälsa.

Hälften av allt vin som säljs i Sverige är bag-in-box. Praktiskt och billigt, men lätt att ta ett glas för mycket utan att det syns. Kändisviner tas gärna in på hyllorna, oavsett hur de smakar. Systembolaget har infört hemleveranser av vin för att möta konkurrensen inom EU, samtidigt som man stämmer den danska vinfirman Winefinder ända upp i Högsta Domstolen, där Systembolaget till slut förlorar (SVT 7 juli 2023).

Samtidigt kan Systembolaget lägga tid och pengar på att bråka med små ölleverantörer för att etiketten eventuellt kan strida mot alkohollagen. Monopolets kamp om en öletikett föreställande en ung man förtjänar någon form av pris. Var han under 25 år? I så fall skulle det strida mot alkohollagen. Jo, han var 25, men bilden på etiketten var tecknad och mannen dog 1606.

I juli 2023 fick Systembolaget kritik från Timbros nättidning Smedjan. Bolaget hade kartlagt de politiska partiernas alkoholpolitik, dessutom i samarbete med nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Det är makalöst att ett statligt bolag försöker påverka sin egen ägare vilken politik som ska drivas. Det är hög tid att regeringen sätter ner foten. Systembolagets monopol är viktigt, men som det ser ut nu riskerar bolaget att själv underminera sin position.

Det senaste påhittet är att på ett subtilt sätt försöka skrämma små svenska leverantörer att om gårdsförsäljning införs kan möjligheten att få sälja varorna på närmaste bolagsbutik försvinna. Genom hyllorna för lokala och småskaliga produkter kan små producenter idag marknadsföra sina produkter. Gårdsförsäljning borde rimligen inte påverka det.

Det är dags att röja upp bland Systembolagets stor- och småpåvar. Det skulle ha gjorts för länge sedan, men det är hög tid om gårdsförsäljning nu äntligen, mot förmodan, kan införas.

Annons
Annons
Annons
Annons