Annons

Sofia Nerbrand: Det måste bli ordning på rådhuset

För få politiska beslut. Rörigt i tjänstemannaledningen. Och nu en sparkad biträdande kommundirektör.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 maj 2023 • Uppdaterad 7 juni 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Rådhus Skåne hyser både Kristianstad kommun och Region Skåne.
Rådhus Skåne hyser både Kristianstad kommun och Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Vem är det som kör egentligen? Den frågan har ställts på denna ledarsida tidigare, mot bakgrund av att kommunledningen i Kristianstad inte genererat tillräckligt mycket styrfart med en tydlig riktning.

Vartannat kommunfullmäktigesammanträde har ställts in under våren på grund av för få ärenden. Flytten av Österänggymnasiet till Galleria Boulevard hänger i luften. Att fortsätta med extra ordningsvakter i stadskärnan glömdes bort.

Annons

Det nya högerstyret – M, SD och KD – har inte heller formulerat en vision med tillhörande handlingsplan för mandatperioden trots att trion har egen majoritet. Och när moderaten Camilla Palm bytte ut Liberalerna och Centerpartiet mot Sverigedemokraterna skedde det utan någon vidare kommunikation med de tidigare alliansvännerna. Oppositionens kritik handlar fortfarande mycket om bristande information från kommunledningens sida.

Det är inte bra för en stad och dess invånare om det inte fattas beslut och görs upp planer. För då sprider sig stagnation och till slut uppgivenhet. Resurser används inte på bästa vis och människor blir frustrerade.

Ett svagt ledarskap riskerar också att sippra ner i tjänstemannaorganisationen. Kommundirektören Anders Johansson har ett gigantiskt ansvar för att se till att de 7 000 medarbetarna trivs och arbetar effektiv för skattebetalarnas pengar. Han borde ta sig en allvarlig funderare över att kommunledningskontoret beskrivs som ”rörigt”. Men ytterst vilar ansvaret på kommunstyrelsens ordförande, Camilla Palm. Hon kan avskeda och tillsätta kommundirektören.

”Ytterst vilar ansvaret på kommunstyrelsens ordförande, Camilla Palm.”

Det är därför medier och medborgare gör rätt i att vända sig till henne med frågor, synpunkter och invändningar. Det är klart att risken blir överhängande att trycket utifrån blir högt om de högsta ämbetsmännen inte levererar som de ska. Därför är det pikant att den biträdande kommundirektören Peter Cavala får lämna sin tjänst med mycket kort varsel.

Att topptjänstemän blir sparkade utan att allmänheten får veta varför tillhör inte vanligheterna. Flera frågeställningar hänger nu i luften: Hur väl styrs Kristianstads kommun? Vad betyder det att den politiska ledningen är svag om även den högsta ledningen bland tjänstemännen inte fungerar som den ska? Vem kommer att ställa sig upp och tala om vad som ska göras av vem?

Camilla Palm och Anders Johansson lär få många befogade frågor att besvara framöver. Förtroende byggs inte på en dag. Men som fallet Peter Cavala visar kan det raseras över natten.

Sparkad. Peter Cavala får sluta som biträdande kommundirektör i Kristianstad.
Sparkad. Peter Cavala får sluta som biträdande kommundirektör i Kristianstad.Foto: Kristianstads kommun.
Rådhus Skåne från ovan.
Rådhus Skåne från ovan.Foto: Mikael Persson
Annons
Annons
Annons
Annons