Annons

Katarina Erlingson: Eldigt utspel från Centerpartiets EU-kandidat – populism eller nödvändighet?

Med knappt två månader kvar till EU-valet duggar utspelen tätt. Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) satsar på folkliga utspel om eldningsförbud och pengar.
Katarina Erlingson
Ledare • Publicerad 18 april 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Centerpartiets toppkandidater till Europaparlamentsvalet: Svante Linusson, Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani.
Centerpartiets toppkandidater till Europaparlamentsvalet: Svante Linusson, Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är något otippat att Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner skulle komma ut som populist och förespråka civil olydnad. Det ser åtminstone ut så när man läste hennes upprörda inlägg på Facebook nyligen. Det handlar om det nya eldningsförbudet av trädgårdsavfall och C går ut med en kampanj ”Keep calm och fortsätt elda”.

En armé av sympatisörer sprider budskapet vidare och det är förstås välkommet när Centerpartiet behöver göra allt för att göra sin listetta till EU-parlamentsvalet mer känd. Men är det rimligt att ett parti som brukar höra till de mer ordentliga nu sällar sig till skaran av populistiska partier? Ändamålet borde inte alltid helga medlen.

Annons

C späder på det populistiska anslaget när man någon dag senare meddelar att de båda EU-parlamentarikerna skänker överskottet från de så kallade kontorspengarna till Ukraina. En behjärtansvärd gest, inte minst när S, M, KD och SD helt vägrar redovisa för media vad man gör med pengarna, men det luktar ändå som en sorts valfläsk. Centerpartisterna låter media granska kvitton för vad de använder kontorspengarna till, vilket borde vara självklart för alla även om de som vägrar inte bryter mot någon regel.

Centerpartiet har i dag två mandat i EU-parlamentet, men opinionssiffrorna ligger på katastrofsiffror jämfört med förra EU-valet 2019. Då nådde C nästan 11 procent och fick alltså två mandat, nu ligger siffran på 4,6 procent (Novus i mars), alltså mer än en halvering av stödet.

Dessutom har partiets toppkandidat Emma Wiesner under sin tid i parlamentet satsat på att få igenom politiska förslag och har därför inte synts så mycket i svenska medier. Själva politiken är förstås det viktiga för en politiker, men samtidigt måste vederbörande synas för att kunna bli omvald.

Att mindre än två månader före valet den 9 juni komma med opportuna utspel är precis så desperat som det verkar. När flera andra partier satsat på redan kända personer som toppnamn måste Centerpartiet satsa allt på att marknadsföra sina toppkandidater, förutom Wiesner även kollegan Abir Al-Sahlani.

”Att mindre än två månader före valet den 9 juni komma med opportuna utspel är precis så desperat som det verkar.”

Den sistnämnda gjorde sig känd i internationella kretsar då hon i talarstolen gjorde ett rasande utspel angående kvinnoförtrycket i Iran, tog fram saxen och klippte av håret i sympati med de iranska kvinnorna. Ett utspel värt att beundra, men frågan är hur många svenska väljare som kommer ihåg det när valsedeln ska stoppas i kuvertet. Väljarna glömmer fort i ett rasande nyhetstempo och då gäller det att hela tiden komma med nya utspel.

Det är måhända orättvist att kalla C-strategin populistisk, partiet är trots allt nybörjare på detta jämfört med flera andra partier. För att sätta kändisar i topp är verkligt publikfriande. Liberalerna ligger risigt till i opinionen och har kastat in den förra moderaten Anna Maria Corazza Bildt på andraplatsen efter att ha misslyckats att peta den okända EU-parlamentarikern Karin Karlsbro.

Efter konvulsionerna inom KD toppar nu den nyblivna medlemmen Alice Teodorescu Måwe listan. Parlamentarikern Sara Skyttedal, före detta KD numera Folklistan, satsar på EU-kritiska utspel som valvinnare. Risken är uppenbar att kändisskap trumfar erfarenhet och kompetens när den osäkra väljaren står vid valurnan. Så låt gå för Emma Wiesners eld-utspel, det kan ge de centerpartistiska valarbetarna den eld i baken de så väl behöver.

Annons
Annons
Annons
Annons