Annons

Christer Nylander: Folklistans valfläsk kan gå hem

Men de som lovar ”en bättre deal” lär inte få något gjort.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 22 april 2024 • Uppdaterad 24 april 2024
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Folklistans toppduo Jan Emanuel Johansson och Sara Skyttedal med falukorv i skottkärran då de presenterar sina prioriteringar inför EU-valet.
Folklistans toppduo Jan Emanuel Johansson och Sara Skyttedal med falukorv i skottkärran då de presenterar sina prioriteringar inför EU-valet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De onda håller på att bygga upp ett nytt farligt vapen. Deras plan är att utplåna sista spillran av opposition så att de snart härskar över hela världen. Det finns bara en person som kan rädda situationen och stoppa ondskan.

Först är hjälten lite tveksam. Varför ska just jag lämna det lugna livet och offra mig? Men till sist övertygas han (det är oftast en han) och efter en strid som ibland ser hopplös ut, vinner till sist hjälten och hyllas sen av alla.

Annons

Känns det igen? Det skulle kunna vara sammanfattningen av en episod i Star Wars, Harry Potter och Sagan om ringen eller en ny Die Hard, och en hel del andra filmer och sagor. Den ofrivillige hjälten som räddar världen är en återkommande berättelse.

Ibland är det en superhjälte i trikåer och cape, ibland är det en vanlig människa som utses till ett särskilt viktigt uppdrag. Ibland är det Jan Emanuel.

För visst är det till en hjälte Jan Emanuel försöker klä ut sig när han säger att han ska åka ner till Bryssel för att ”ge Sverige en bättre deal”.

”Ibland är det en superhjälte i trikåer och cape. Ibland är det Jan Emanuel.”

Jag tror att Folklistan, som hans parti heter, kan lyckas i EU-valet. Jan Emanuel och Sara Skyttedal kommer att synas en hel del i media framöver. De är skickliga på att skapa uppmärksamhet.

Men oavsett om de lyckas ta sig hela vägen till parlamentet eller ej, så kommer de att påverka bara genom sin närvaro i valrörelsen. Deras parti kommer att få två effekter.

Dels kommer delar av högern att radikaliseras. Bland annat lär vi få höra fler EU-skeptiska utspel från olika partier. Det som tidigare var svensk högers signum, att vara öppen, nyfiken, internationellt orienterad och stark EU-vän, kommer att få sig ytterligare en törn.

Dels kommer politikerföraktet att öka. Det kommer att öka både genom den populistiska kampanj Folklistan driver, och genom det faktum att Jan Emanuel inte kommer att kunna göra någon nytta alls om han kommer in i parlamentet.

Det sistnämnda vet alla som kan något om EU. För att kunna förändra måste du tillhöra en partigrupp. Det är så du får talartid, utskottsuppdrag och möjlighet att förhandla nya lagförslag. Det vill säga det som krävs för att påverka.

De som funderar på att rösta på Folklistan bryr sig sannolikt inte om den typen av invändningar. Det är därför jag tror att de kan lyckas. Det som ska mobiliseras är snarare en proteströrelse, än en förändringsrörelse.

Man får en stor fördel av att använda sig av berättelsen att det finns en enskild person som likt en superhjälte är den enda som kan rädda oss från ett stort hot. Det är en berättelse vi förstår och som är central i vår världsbild sedan Troja föll. Det är dessutom ganska lockande för egot. Fråga Trump.

Annons

Superhjältar har blivit så dominerande på bioduken att det nu finns en diskussion i amerikanska filmkretsar om att filmerna riskerar få folk att tro att också verklighetens problem är sådana att endast en stark man – en superhjälte – kan rädda oss. Det som är underhållande när man ser på film eller läser en bok, blir rätt obehagligt i verkligheten.

Europa står inför två riktigt stora hot. Det ena är klimathotet som kräver rätt tuffa åtgärder. Det andra stora hotet är från Putin. Europa får inte låta honom vinna i Ukraina.

De som i verkligheten kommer att kunna lösa dessa problem är seriösa politiker och byråkrater som sitter vid ett europeiskt förhandlingsbord. Det låter kanske tråkigt. Men jag kan lova att det blir ännu tråkigare att vara den som städar upp efter en fest där populister och nationalister av olika kulörer har försökt få till ”en bättre deal” för just sitt land och struntat i det gemensamma ansvaret.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Folklistans falukorv.
Folklistans falukorv.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons
Annons
Annons