Fort­satt kris för Liberalerna i SCB

Opinion Mät­ningar mel­lan val­re­sul­tat är egent­li­gen rätt oin­tres­santa.
Opinion • Publicerad 7 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Mät­ningar mel­lan val­re­sul­tat är egent­li­gen rätt oin­tres­santa. Den senaste mät­ningen från SCB är i nå­gon mån ett un­dan­tag. Dels på grund av att den in­träffar ef­ter ett Eu­ro­pa­val med en viss makt­för­skjut­ning och dels för att den be­kräftar att Liberalerna går in i valet av ny par­ti­le­da­re un­der riks­dags­spärren, vilket kan på­verka vem de väljer. Det måste vara nå­gon som kan ge en tyd­ligare bild av vad Liberalerna står för, el­ler att döma av siff­rorna in­leda ett för­ny­el­se­ar­be­te av po­li­ti­ken.

Kanske gynnar detta Nyamko Sabuni snarare än Erik Ul­len­hag: den senare kan kännas ”för snäll” för ett par­ti i kris och det är för­mod­li­gen frestande för Liberalerna att testa vilket väl­jar­stöd som nå­gon som ligger när­ma­re Mo­de­raterna än den ”snäll­ism” som Liberalerna an­klagades för när de fort­fa­ran­de hette Folk­par­ti­et ger.

Man kan fun­dera på om det finns en grupp väl­ja­re som har varit mot­vil­liga SD-sym­pa­ti­sörer och egent­li­gen vill rösta på ett an­nat ”hårda-tag”-par­ti om det finns möj­lig­het. Att Kristdemokraterna stjäl väl­ja­re från SD tyder på det. KD kan vara lyck­liga över re­kord­siff­ran 13 pro­cent. Så högt väl­jar­stöd har de inte varit i när­heten av se­dan Alf Svens­sons tid. Å andra si­dan är det olyck­ligt för dem att de rusar ef­ter ett val och inte före. Vad de får i mät­ningar nu säger lite om vilka chanser de har i nästa riks­dags­val, även om det är för­del­ak­tigt att vara i op­po­si­ti­on och slippa bära hund­hu­vudet för den gångna man­dat­pe­ri­oden.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.