Annons

Sofia Nerbrand: Fortsätt ge skåningarna covidvaccin utan att ta betalt

Smittspridningen är inte över och det är onödigt att fler än nödvändigt ska bli sjuka och rent av dö.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Ge vaccin till folket.
Ge vaccin till folket.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns en god anledning till att många arbetsgivare subventionerar vaccin mot influensa för sina medarbetare. Liksom att Melina och Bill Gates har valt att satsa miljardbelopp på att vaccinera barn mot bland annat polio, tuberkulos, lunginflammation och diarrésjukdomar.

Men det finns inget gott skäl för att Region Skåne snart ska börja ta 200 kronor för covid-19-vaccin av alla under 80 år.

Annons

Vaccin är bland de viktigaste innovationerna någonsin. De räddar många miljoner människors liv och hälsa varje år – och vaccinering är ett oerhört billigt och effektivt sätt att förbättra folkhälsan.

Näst efter krig är pandemier det värsta mänskligheten kan råka ut för. Covid-19 har hittills skördat 7 miljoner människors liv. I Sverige har 27 000 personer avlidit av sjukdomen. Och många många fler lider av följdverkningarna: alltifrån postcovid till sorg efter anhörigas död.

Tänk då på hur många ytterligare som hade lidit och dött om inte Nobelpristagarna och läkemedelsindustrin hade fått fram så många bra vacciner mot covid-19 så snabbt som de ändå gjorde.

”Att ta 200 kronor per vaccindos skulle göra att fler avstår från att ta sina sprutor – och intäkterna skulle bli felräkningspengar i Region Skånes 50-miljardersbudget.”

Covid-19 är inte bara en luftvägsinfektion utan en systemisk sjukdom. Det är inte helt ovanligt att medelålders som har haft milda symptom får neurologiska skador med bland annat hjärndimma som följd. Forskning pågår, men mycket behandling saknas och mörkertalet av hur många som är drabbade är stort.

Och det är inte heller så att smittspridningen är borta, bara för att den mediala uppmärksamheten har minskat dramatiskt. Även om vaccinet räddar många från allvarlig sjukdom och död blir många ändå infekterade. Hittills har drygt 140 000 svenskar vårdats på sjukhus för covid. Under den här vintern har uppåt 1 000 patienter lagts in och omkring 100 har dött i covid-19 varje vecka, enligt Socialstyrelsens statistik.

Covid-19 är trots vaccinen en mycket farligare sjukdom än influensa.

Det finns alltså anledning att fortsätta arbeta för att så många som möjligt tar en spruta regelbundet för att upprätthålla skyddet och förhoppningsvis även minska smittspridningen i samhället.

Att ta 200 kronor per vaccindos skulle göra att fler avstår från att ta sina sprutor – och intäkterna skulle bli felräkningspengar i Region Skånes 50-miljardersbudget. Plus all sjukfrånvaro, alla vårddygn och omhändertagande av alla de med långtidsbesvär som det innebär att färre vaccinerar sig.

Regionfullmäktige behöver göra denna enkla överslagsräkning och rösta ner förslaget på nästa möte.

Annons
Annons
Annons
Annons