Annons

Fredrik Haage: Från Tyskland till Greta Thunberg – med fasa

Säkerhetsaspekter är en fantastisk present till lyxdemonstranter.
Fredrik HaageSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 mars 2024
Fredrik Haage
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Greta Thunberg och hennes fränder inom klimatvänstern satte sig framför riksdagens entré förra veckan var bilden sådär lite lagom gullig. Det är fråga om ett antal tjejer, inga hotfulla personer med våldskapital. Men entrén var likafullt blockerad. Radikaler blev uppiggade av rebellromantiken och hånade glatt de som blev upprörda; riksdagen har ju andra ingångar.

Men andra i Thunbergs gäng hade lätt kunnat blockera dem också. Bara genom att sätta sig vägen. Och blir det bara lite mer stökigt kan de säkerhetsansvariga se sig tvungna att stänga ingångarna. Säkerheten går nämligen alltid först. Omvärldsläget kanske är av sådant slag att ett fåtal aktivister kan stänga ned hela riksdagen nästa gång. Säkerhetsaspekter är en fantastisk present till lyxdemonstranter. Klimataktivisterna återkom flera gånger under veckan och kanske blir det upprepningar även framöver.

Annons

De hade förstås kunnat demonstrera något stenkast därifrån på Mynttorget, som de flesta andra. Men då hade de inte fått lika mycket uppmärksamhet.

”Även om intentionen för det saknas är islamisterna i Tyskland och Thunbergs i valfrändskap.”

Från Thüringen i Tyskland nådde oss i går nyheten att två personer gripits, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot den svenska riksdagen. Motiven ska ha varit islamistiska. De hade tänkt skjuta poliser och andra personer vid riksdagen, och gjort ”konkreta förberedelser” för detta. De ska ha uppmanats av terrororganisationen IS att utföra dådet.

Det är precis sådant som motiverar säkerhetskrav som kan vara så höga att riksdagen måste stänga om ingångarna blockeras, eller om det bara är lite oroligt utanför byggnaden. Just nu är vi inte där men som utvecklingen är kan det utan vidare vara en realitet i morgon. Islamistisk terrorism är inget man chansar med.

”Jag tycker våra lagar skyddar fel saker”, sade Thunberg till medier innan hon fördes bort från riksdagen. Det kan man tycka om man vill. Men då röstar man på partier som vill ändra lagarna, eller så engagerar man sig till och med i ett parti. Det Thunberg håller på med är demokratifientligt. Genom att blockera ingången till riksdagen riktar hon sin udd mot demokratins institution, inte mot de lagar demokratin producerar.

Greta Thunberg och klimataktivisterna i hennes följe ska förstås inte jämföras med islamister. Men i det här avseendet lever de i en missklädsam symbios.

Det blir nämligen en slags självförstärkande mekanik: Ju mer Thunbergfolket tränger sig på i ett läge där terrorhotet växer, desto mer måste säkerhetsarrangemangen vridas upp. Och ju högre säkerhetskraven blir, desto mindre behöver aktivister anstränga sig för att stänga ned verksamheten. Även om intentionen för det saknas är islamisterna i Tyskland och Thunbergs i valfrändskap.

Fredrik Haage är politisk chefredaktör på moderata Smålandsposten. Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons