Annons

Johanna Nylander: Ge RS-vaccinet till alla med riskgraviditeter

Varför ta risken att bli sjuk när det finns bra skydd?
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 30 oktober 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Ta sprutan.
Ta sprutan.Foto: Kallestad, Gorm

För nyblivna föräldrar är RS en av de sjukdomar som spökar mest. Om man ska undvika smitta behöver man i praktiken isolera sig från omvärlden. Undvika trånga inomhusmiljöer, avgöra hur man ska göra med eventuella syskon på förskola, om man vågar bjuda hem släkt och vänner som alla i teorin kan vara potentiella smittbärare. För det allra flesta är det ett enkelt förkylningsvirus som kanske knappt märks av. Men för små barn och äldre kan det bli långvarig sjukdom. Många behöver sjukhusvård och hjälp med att andas.

Sedan i somras finns det ett EU-godkänt vaccin som kan ges både till äldre och gravida. För äldre är det ett skydd mot svår sjukdom. För gravida som ett skydd både mot att själva bli sjuka, men framför allt för att skydda de allra yngsta bebisarna. Om vaccinet tas under graviditeten kan det ge ett skydd uppemot sex månader hos den nyfödda.

”Äntligen finns något som kan mota bort viruset.”
Annons

RS kommer i sjok efter säsong och frodas extra mycket under höst- och vinterhalvåret. Före pandemin var viruset mer aktivt vartannat år, och Folkhälsomyndigheten publicerar veckorapporter om virusets framfart baserat på provtagningar på landets vårdinrättningar. Det är bra att det äntligen finns något som kan mota bort viruset och avlasta sjukhusen.

Den förälder som vill skydda sig och sitt kommande barn får i dagsläget vända sig till den privata vården. Alla vaccinationskliniker har inte fått in det för gravida godkända vaccinet än, och många som vaccinerar kan bara ta emot äldre. Att vaccinera sig som gravid är dessutom dyrt. Sprutan kostar runt 2 000 kronor och har man inte det ekonomiska utrymmet är det en stor utgift bland allt annat som behövs och förväntas av blivande föräldrar. Det är heller inte alltid självklart hur man ska kunna räkna på alternativkostnaden för ett virus som kan vara farligt, men som det offentliga än så länge inte tycker är så pass viktigt att alla gravida erbjuds vaccin.

Vattkoppor och influensavaccin är andra skydd som i dag är upp till den enskilde. Det finns klara poänger att erbjuda vaccin till fler till subventionerat pris. Alternativkostnaden är hög, och även om man som förälder borde ta ansvar själv, är det inte alltid helt självklart hur man bedömer risken för saker som RS-smitta.

Snart drar RS-säsongen i gång igen på riktigt, och det nya vaccinet borde snabbutredas för att erbjudas till alla gravida. Det borde till och med vara samhällsekonomiskt lönsamt att förhindra att de allra minsta barnen blir svårt sjuka. Men genast måste det erbjudas alla med riskgraviditeter när man redan nu vet att barnen riskerar födas tidigt eller sjuka. Och är man gravid och har råd är 2000 kronor en billig försäkring mot att slippa se sin bebis i syrgasmask på sjukhus på grund av RS.

Johanna Nylander är fristående kolumnist på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons