Annons

Johanna Nylander: ID-krav hör inte hemma på Internet

Att få vara anonym är också en rättighet.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 27 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Foto: Martina Holmberg / TT

Då och då poppar det upp, kraven på att det borde vara obligatoriskt att identifiera sig för att använda tjänster och sajter på internet. Socialdemokraterna har nu gjort det till en valfråga och vill ha EU-lagstiftning med krav på ID-legitimering för att kunna skapa konto på de stora sociala medietjänsterna.

Det är orimligt, både med hänsyn till den personliga integriteten och för att det är en omfattande inskränkning av de friheter som finns för att ta del i det demokratiska samtalet.

Annons

Det finns många anledningar till att man kan vilja vara anonym. Man kanske lever under hot eller hedersförtryck, flyr från icke-demokratiskt styre eller vill kunna rapportera om missförhållanden, till exempel på sin arbetsplats eller hos en myndighet. Det kan också vara så att man inte känner sig helt bekväm med att allt man gör ska spåras och registreras, eller att man vill använda olika konton till jobb, fritidsintresset och familjen.

Obligatoriska ID-kontroller på nätet är ett stort steg mot ett allt hårdare kontrollsamhälle. Där är Kina föregångare med ett system som följer varje litet steg som medborgarna tar. EU borde göra det motsatta, se till att unionen inte hamnar i samma kontrollsystem, och istället bygga alternativa vägar för det digitala samhället. Socialdemokraterna vill lägga grunden till ett system som lätt kan missbrukas och byggas ut av ytterkantspartierna om de bara får chansen. Då är dagens goda intentioner inget längre värda.

”Ett bättre sätt att bemöta trollfabriker är att strunta i när anonyma konton skriver uppenbart nonsens”

Allt fler sociala medier ger användarna möjlighet att på eget initiativ bekräfta sin identitet. Det är bra att möjligheten finns för dem som vill visa upp vem de är och minska risken för bedragare. Men att det är välkommet i vissa fall och för några, innebär inte att det borde vara lagkrav för alla. En svensk eller europeisk reglering skulle utestänga medborgarna från en stor del av internet, med risk att vi blev lika avskärmade här som i Kina.

I den fysiska världen finns ID-kontroller, men de är inte alls lika omfattande. Vi har brevhemlighet för post. ID används för att kontrollera identitet där det finns ordentliga risker att saker och information hamnar hos fel person, eller för att kontrollera ålder. Men för det allra flesta vardagsaktiviteter behöver det inte användas.

Bank-ID-krav är jättebra för att kunna hantera myndighetsärenden, beställa hem medicin eller bekräfta ovanliga köp med banken, men vi har inte ID-krav för att röra sig i det offentliga rummet, på gator och torg eller i shoppinggallerian. Att kräva det för att skapa konton på sociala medier borde betraktas som lika absurt.

Ett bättre sätt att bemöta trollfabriker är att strunta i när anonyma konton skriver uppenbart nonsens i kommentarstrådar. Det hör till grundläggande vett och källkritiskt tänkande på internet.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons