Annons

Sofia Nerbrand: Inflationen förgiftar alltifrån sjukvården till kollektivtrafiken

Region Skånes exceptionella underskott visar hur prisökningarna slår sönder allt i sin väg.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 september 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Andreas Schönström (S) överlämnar protestlistor mot de höjda biljettpriserna i Skånetrafiken till Carina Zachau (M).
Andreas Schönström (S) överlämnar protestlistor mot de höjda biljettpriserna i Skånetrafiken till Carina Zachau (M).Foto: Mikael Persson

Bjässen Region Skånes ekonomiska problem belyser hur giftig inflationen är. Antingen behöver regionalskatten höjas till oanade höjder eller så krävs gigantiska sparpaket för att klara prisökningarna. Om man inte lånar till driften och på så sätt rullar problemet framför sig till kommande generationer. Vilket är just vad politikerna håller på att göra nu.

För en dryg vecka sedan kablade den styrande treklövern (M, KD och L) ut att de anför ”synnerliga skäl med anledning av extraordinära kostnader” för att kunna lägga fram en budget för 2024 med röda siffror på sista raden. I klartext betyder det också att den inte klarar av att hålla budgeten för 2023 – på långa vägar.

Annons

När det är tre månader kvar av året ligger man på minus 4,3 miljarder kronor, vilket är riktigt mycket pengar att hämta in även för en stor region. Och utsikterna att lägga en balanserad budget för 2024 är i stort sett obefintliga, trots att lagen egentligen ålägger regionen det. Orsaken är den höga inflationen.

Det förklarade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) på tisdagen då den högsta beslutande instansen, regionfullmäktige, sammanträdde i Rådhus Skåne i Kristianstad. Oppositionsledaren Henrik Fritzon (S) hade ställt en interpellation om budgeten inte ska hållas, och i förlängningen hur i fridens namn sjukvården, kollektivtrafiken, kulturen och arbetet för att utveckla regionen ska kunna betalas när priserna och lönerna rusat.

I debatten dem emellan framkom flera pikanta ting. Underskottet är nu så stort att det antingen krävs drakoniska skattehöjningar på uppåt två kronor eller enorma nedskärningar i den egna verksamheten.

Carl Johan Sonesson uttryckte det egentliga sparbetinget så här: ”nio miljarder kronor på tre år innebär i princip att man slaktar skånsk sjukvård”.

Och det vill ingen, varken från höger eller vänster.

Såväl V som S och MP vill höja skatten rejält, men de 33 öre som S i Region Skåne föreslog inför årets budget hade inte räckt långt. Och att bara höja skatten är att bita sig i svansen eftersom en sådan skadar ekonomin och drar ner tillväxttakten. Och det har Skåne verkligen inte råd med. Vi dras redan med en lägre skattekraft än övriga Sverige och behöver tvärtom en boost för att öka den ekonomiska aktiviteten.

Men som vanligt ser inte S, V och MP helheten och dynamiken, utan är bara fokuserade på att göra av med andra människors hårt förvärvade pengar. Men så kan man inte göra om man sitter i majoritet: deras partikamrater i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen anför också synnerliga skäl för att skapa andrum i den verksamhet de är satta att styra.

För inflationsspöket driver fram ökade pensionsskulder, lönekostnader och så vidare även där.

Och mycket blir dyrare för skåningarna. Skånetrafikens biljettpriser höjdes med 10 procent i början av året eftersom regionfullmäktige 2017 beslutade att knyta dem till konsumentprisindex – fast då trodde ingen att inflationen skulle bli tvåsiffrig.

Den vältalige Andreas Schönström (S) frågade i debatten kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M) vad hon gör för att inte priserna ska höjas nästan lika mycket nästa år och där blev hon svaret skyldig. På denna punkt borde den borgerliga treklövern och deras samarbetsparti SD lyssna på Socialdemokraterna och pausa indexeringen.

”Dagens inflation blir dyr för framtidens skåningar.”
Annons

För höjda biljettpriser driver på inflationen och minskar välståndsökningen i regionen.

De borgerliga partierna och SD är tack och lov mer återhållsamma med skattehöjarvapnet av just dessa skäl. De kräver även en hel del effektiviseringar men det räcker alltså inte. Regionerna kommer att få äta av sitt kapital, eller låna till driften. Det är inte hållbart i längden. Särskilt inte när Region Skånes totala skulder redan var cirka 19 miljarder kronor större än tillgångarna i 2022 års budget.

Dagens inflation blir dyr för framtidens skåningar.

Annons
Annons
Annons
Annons