Internt bråk hos demokraterna oroar

Opinion Internt bråk hos Demokraterna oroar.
Opinion • Publicerad 11 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Utsikterna att de amerikanska väljarna väljer om Donald Trump som president vid valet 2020 ökar när nu interna bråk hos Demokraterna kommer i ljuset. I ett relativt svagt parti som saknar en tydlig ledare är det lätt att kampen mot motståndaren blir överordnad vad partiet vill politiskt. Och då ökar också risken för en intern maktkamp, något vi ser nu när Demokraterna ska vaska fram sin huvudkandidat till president i valet i november nästa år.

Det är den etablerade sidan av partiet, med talman Nancy Pelosi i spetsen, som står mot ett yngre och mer progressivt ”gäng”, med den informella ledaren Alexandria Ocasio-Cortez, ledamot i kongressen.

Den amerikanska politiken har hittills dominerats av etablerade äldre personer, där Barack Obama möjligen var ett undantag. Om inte bråket innebär en allvarlig splittring hos Demokraterna kanske det kan innebära en ny inriktning inom amerikansk politik om partiet vågar släppa fram en ung och stridbar kvinna som motkandidat till Trump. De verkar båda ha greppet om sociala medier, främst Twitter, och där kan en viktig del av slaget om väljarna stå.

Alexandria Ocasio-Cortez definierar emellertid sig själv som demokratisk socialist, vilket hittills varit ett fult begrepp i USA. Hennes tydliga miljö- och klimatengagemang kan kanske kompensera för detta och ge henne en viktig position som Trumps motkandidat.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.