Intressant jobbcenter öppnar snart i Osby

Opinion Osby kommun drar igång arbetet med att starta ett nytt center för arbetsgivare och jobbsökande och har en lämplig lokal på gång för verksamheten.
Opinion • Publicerad 28 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Osby kommun drar igång arbetet med att starta ett nytt center för arbetsgivare och jobbsökande och har en lämplig lokal på gång för verksamheten. Kommunen slår på trumman och har stora förhoppningar. Det är bra att Osby satsar på detta och fler kommuner borde testa nya grepp för att få fler i arbete. Inte minst tanken att arbetsplatsen ska kunna vara ett komplement till SFI-undervisningen, något som borde vara självklart för alla kommuner.

Fokus kommer också att vara på att hitta rätt kompetens och då måste man uppgradera det ”icke-formella lärandet”, något som känns trögarbetat rent allmänt i Sverige. Hässleholms kommun arbetsmarknadsenhet arbetade för många år sen med validering för att ”översätta” människors kunskap utöver formella betyg. Malmö Universitet bedriver också ett långvarigt arbete kring validering, liksom Kommunförbundet Skåne. Ändå tar det märkligt lång tid att få etablerade metoder som kan gälla generellt i alla offentligt drivna verksamheter.

Grundtanken i Osbys planering är praktiskt samarbete mellan många olika aktörer. Nytänkande krävs genom att hitta enklare arbetsuppgifter som inte kräver lång utbildning. Inom ramen för upphandlingar bör kommunerna också se till att få med skrivningar som gör att personer som haft svårt att få jobb kan få lättare att bli relevanta på arbetsmarknaden.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.