Annons

Sofia Nerbrand: Korka upp för gårdsförsäljning!

Klart man ska få köpa med sig några flaskor öl, cider eller vin när man besöker tillverkarna.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 18 januari 2024
Sofia Nerbrand
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vinprovning på Kullabergs Vingård. Tänk om man fick köpa med några flaskor hem.
Vinprovning på Kullabergs Vingård. Tänk om man fick köpa med några flaskor hem.Foto: Pavel Golovkin

Det borde vara självklart att man får köpa med sig en flaska med smak av den svenska sommaren om man besöker Åhus Vingård. Eller en liten en, när man är på Absolut Home. Eller varför inte några öl på mikrobryggeriet Häxkitteln i Sösdala. För att inte tala om starkcider på Österlen.

Krönikören

Sofia Nerbrand

är politisk redaktör på Kristianstadsbladet och Norra Skåne.

Att få ta med sig goda starkdrycker hem är en självklarhet i resten av Europa, och om svenska staten hade betraktat oss som vuxna skulle det ha varit så här också för länge sedan. Nu har dock den sittande regeringen äntligen bestämt sig för att öppna för gårdsförsäljning i början av nästa år – om alkoholmonopolet blir kvar och EU godkänner förslaget.

Annons

Fast frågan är om inte Systembolaget borde få sig en näsbränna. Bolaget har nämligen tagit sig friheter som det inte borde: Det försöker stoppa gårdsförsäljningen genom att hota småbryggerier.

Producenter i hela Sverige berättar för Svenska Dagbladet (8/1) att Systembolagets representanter varnat för att gårdsförsäljning skulle innebära slutet för deras TSLS-sortiment, det vill säga produkter från småskaliga tillverkare i Systembolagets närliggande butiker.

För många ölbryggare och vinmakare vore det en katastrof. Ändå vågar få tala öppet med SvD-reportern om hur de upplever att Systembolaget använder sin maktposition.

Riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist (C) som är vice ordförande i Näringsutskottet har ilsknat till: ”Systembolaget har uttryckligen, men också som förtäckta hot, sagt att man kommer att sluta med det lokala och småskaliga sortimentet om förslaget om gårdsförsäljning blir verklighet. Det har absolut gått för långt.”

Hon fortsätter: ”Det är otroligt upprörande om de lägger en enda minut på att motverka vad politiken, och i detta fall regeringen, jobbar för.”

Så sant. Systembolaget ägs till hundra procent av staten och ska hålla sig till det uppdrag det har fått av regeringskansliet. Punkt.

”Bolaget ska utföra monopolförsäljningen, men det ska då rakt inte utforma eller påverka svensk alkoholpolitik.”

Bolaget ska utföra monopolförsäljningen, men det ska då rakt inte utforma eller påverka svensk alkoholpolitik.

Elisabeth Thand Ringqvist vill också säga hejdå till alkoholmonopolet, vilket det finns goda skäl att göra. Men gårdsförsäljning vore oavsett ett bra steg på vägen till ett mer avslappnat förhållningssätt till alkoholhaltiga måltidsdrycker.

Det vore även bra för näringslivet; i dag finns drygt 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige. Majoriteten av dessa är mycket små, men de har växt kraftigt i antal under de senaste tio åren. Men bolaget ska inte få behandla dem småaktigt för det.

Öl och vin som bryggs i mindre volymer av entusiaster på landet kan inte få betraktas som ett hot. Det är tvärtom en uppfriskande och jordnära tillgång.

Annons
Annons
Annons
Annons