Annons

Sofia Nerbrand: Kristianstad borde försöka bli den vackraste staden i landet

Riv inte det gamla och bygg mer nytt i klassisk stil.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Gatuhus på Västra Vallgatan i Kristianstad får nu rivas. I gluggen ska det tyvärr byggas modernistiska lägenheter.
Gatuhus på Västra Vallgatan i Kristianstad får nu rivas. I gluggen ska det tyvärr byggas modernistiska lägenheter.Foto: Mikael Persson

Kristianstad har en komparativ fördel: Stadskärnan är vacker. Det är en plats där det är lätt att trivas, strosa omkring, handla, sitta ner för att äta och träffa människor. Rutnätet av gator, gatstenar i mjuka färger, dekorativa gamla fasader och många butiker bidrar till den trevliga miljön.

Förstör inte detta med modernistiska nyskapelser. Galleria Boulevard och det höga punkthuset precis söder om den är exempel på hur det inte bör se ut.

Annons

Blicka istället mot Rättscentrum som nu håller på att uppföras. Trots storleken och mindre roliga verksamheter såsom häkte blir husen ståtliga och snygga med sina klassicistiska inslag. Byggnaderna blir också en första och angenäm anblick för dem som anländer till Kristianstad med tåg.

Hur staden växer och förändras är ingen slump. Ytterst bestämmer lokalpolitikerna vad som får rivas och byggas. Nu har majoriteten bestående av M, KD, SD och S fattat en mycket olyckligt beslut. De har gett klartecken till att riva ett förfallet gatuhus från tidigt 1800-tal i ett av stadens äldsta kvarter och fylla igen gluggen med en modern lägenhetslänga.

Dahlqvists Fastighetsförvaltning vill riva och bygga nytt på Västra Vallgatan. Här en illustration på hur det kan komma att se ut.
Dahlqvists Fastighetsförvaltning vill riva och bygga nytt på Västra Vallgatan. Här en illustration på hur det kan komma att se ut.Foto: Pershaf Arkitektkontor

Dels ger politikerna dessvärre en signal till fastighetsägare om att de kan underlåta att ta hand om sina byggnader för att till slut få tillstånd att riva dem.

Dels ersätts det befintliga med något betydligt fulare som avviker från stadens karaktär. Ju fler revor som denna, desto mer fördärvad blir stadskärnan.

Byggnadsnämndens ordförande Christina Borglund (KD) berättar för Kb/Nsk att hon brukar lyssna på förvaltningen i de allra flesta fall. Dock inte i detta – bygglovsavdelningen ville bevara huset på Västra Vallgatan. Som skäl anger hon att det behövs fler bostäder. Att funktionen väger tyngre än kulturella värden.

Det finns ett par saker att säga om detta.

”Många är trötta på det fyrkantiga och färglösa.”

Den politiska ledningen bör styra utvecklingen framåt, inte tjänstemän. Christina Borglund kan gott ställa krav på estetik och andra saker som påverkar Kristianstads attraktivitet.

Och högerstyret i Kristianstad borde lyssna mer på sina väljare: många konservativa torde uppskatta om deras företrädare gav riktlinjer om att bygga i klassisk stil inne i stan. Politikerna i bland annat Göteborg, Växjö, Upplands Väsby och Lidingö har gett i uppdrag om att det ska byggas nytt i traditionell stil – istället för den förhärskande (och förhatliga) modernismen.

Det gillas av väldigt många – de är trötta på det fyrkantiga och färglösa.

Stadsbyggnadskonst och arkitektur påverkar hur människor mår, lever och interagerar.

Annons

Titta på Paris. Den praktfulla innerstaden med mängder av äldre smyckade byggnader och det imponerande kontorsområdet La Défense som en modern pendang drar till sig miljontals besökare. Även många parisare lär uppskatta stadens utformning. Men i den franska huvudstaden finns också fula och trista utanförskapsområden med grava sociala problem. För att få bort kriminalitet, misär och uppgivenhet river man nu hela kvarter och ersätter dem med husgrupper i klassiskt uppförande.

Kristianstad behöver politiker som faktiskt förmår att forma framtiden till det bättre. Då krävs det att de utnyttjar styrkorna och gör sig av med problemen. Stadsbyggnadsfrågor tillhör politikernas viktigaste instrument. Som att ge direktiv om att stadskärnan ska förfinas med mer klassisk arkitektur. Och att riva i miljonprogram som Gamlegården och ersätta det med något som ger människor skönhet i vardagen.

Tänk om Kristianstad satte som mål att bli Sveriges vackraste stad.

Annons
Annons
Annons
Annons