Annons

Linnea Hylén: Låt fler leva ut drömmen om villa, Volvo och vovve

De flesta vill leva Svenssonliv, men det byggs alldeles för få småhus.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 20 september 2023
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Ett eget hem, är guld värt.
Ett eget hem, är guld värt.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det behövs tveklöst fler lägenheter i storstäderna för att möta bostadsbristen. Samtidigt är det långt ifrån alla som ser en lägenhet som sitt drömhem. Trä- och Möbelföretagens undersökningar pekar på att 7 av 10 svenskar drömmer om att bo i ett småhus med trädgård. Majoriteten av befolkningen vill allra helst bo i en fristående villa, radhus eller kedjehus.

Men trots att de flesta innerst inne verkar vilja leva “Svenssonlivet” i en villa finns det alldeles för få småhus i bostadsbeståndet. Endast 40 procent av bostäderna i Sverige i dag är enfamiljshus, vilket är på tok för få med tanke på var svenskarna helst vill bo och hur låg andel av bostadsbyggandet som faktiskt är småhus. Enbart 20 procent av nybyggnationen består av småhus, jämfört med nybyggnationen i EU där motsvarande siffra är 40 procent.

”7 av 10 svenskar drömmer om att bo i ett småhus med trädgård.”
Annons

Det kan låta paradoxalt att så få villor och radhus byggs samtidigt som efterfrågan är så hög. Det kan finnas flera orsaker till varför, men en anledning är enligt Trä- och möbelföretagen kommunernas planeringsansvar. Det är således inte brist på efterfrågan från marknaden som är problemet, utan snarare att kommunerna, som sitter på planmonopolet, antingen inte förmår eller inte är villiga att axla sitt ansvar när det gäller samhällsekonomiskt och effektivt planerande av bostadsbyggande.

Problemet har nu hamnat på Boverkets bord. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att redovisa var det finns byggbar mark för småhus och hur förutsättningarna för att bygga småhus skiljer sig åt i olika delar av landet. Exempelvis ska myndigheten kartlägga byggbar mark och undersöka i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbebyggelse. Uppdraget som ska redovisas i början på nästan år ligger helt rätt i tiden.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och bostadsbyggandet har enligt Boverket redan börjat stanna upp. I juni förväntades antalet bostäder som påbörjades under innevarande år ligga på 27 000 stycken, och detta förväntas minska ytterligare till 21 500 stycken nybyggnationer nästa år. Det är nu det är dags att skapa förutsättningarna för bostadsbyggandet på sikt, bortom nuvarande konjunkturläge.

Det är positivt att regeringen agerar för att fler ska få möjlighet att bo i bostäder de drömt om. För det handlar inte om lyxiga takvåningar utan om det vanliga “Svenssonlivet” som fler vill göra till sitt eget. En dröm som för många idag är ouppnåelig, men som förhoppningsvis är greppbar för fler om rätt förutsättningar finns på plats framöver.

Låt fler leva ut drömmen om villa, Volvo och vovve med mer småhusbyggande.

Annons
Annons
Annons
Annons