Annons

Malin Lernfelt: Malin Lernfelt: Stora badrum tränger undan små lägenheter

De rigida byggreglerna leder till bostadsbrist och svårigheter för unga som vill påbörja sitt vuxenliv.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 16 juni 2022 • Uppdaterad 17 juni 2022
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Rymligt våtutrymme.
Rymligt våtutrymme.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ibland är det bästa det godas fiende. För unga människor på jakt efter sitt första egna hem är det särskilt tydligt. Tillgången på små lägenheter är betydligt lägre än efterfrågan. Den som ställer sig i bostadskö får ofta vänta i flera år på att få ett erbjudande. Det gäller inte minst studentbostäder.

Det skulle inte behöva vara så. Krångliga och fördyrande regelverk gör att det i dag byggs betydligt färre lägenheter än vad som hade kunnat produceras. Ljud, ljus, tillgänglighet, förvaring och övrig utformning är detaljstyrt och den byggherre som inte anpassar sig efter Boverkets regler kan drabbas av höga viten.

Annons

I grunden är det en god sak att de bostäder som byggs och erbjuds människor ska vara tillgängliga för alla. Men kraven dragits så långt att det får ohållbara konsekvenser. I en aktuell rapport från Timbro har tankesmedjan räknat på vilka effekter det skulle fått om tillgänglighetskraven inte var så fyrkantiga som de är i dag.

Särskilt problematisk är regeln om att 100 procent av alla nybyggda studentlägenheter – bostäder under 35 kvadratmeter i totalyta – måste ha badrum med en svängradie för rullstolar. Det innebär att uppemot 4 kvadratmeter av totalytan försvinner bara på toalett och dusch. Hade det, som i en del av våra grannländer, inte funnits några tillgänglighetskrav för studentboenden hade ytterligare 2 300 små lägenheter kunnat byggas de senaste 25 åren.

”Det behövs 60 000 lägenheter per år fram till 2030 för att komma till rätta med bostadsbristen.”

Om man jämför de små, ofta mycket populära, lägenheter som byggdes på 1930- och 1940-talen med det som produceras i dag är det tydligt hur mycket effektivare ytan i mindre lägenheter kan användas om kokvrå, badrum, passager och förvaring tillåts ta mindre plats.

Och som Svenska Byggbranschens utvecklingsfond konstaterar i en rapport från 2017 skulle man genom att sänka kraven på buller på utsidan av huset och dagsljus i köket, samt införa besökstillgänglighet istället för full tillgänglighet i en del av lägenheterna kunna öka antalet lägenheter med 40 procent i ett och samma bostadsbygge. Produktionskostnaden skulle kunna minska med en femtedel per lägenhet.

Det är för dyrt och krångligt att bygga helt enkelt. Enligt Boverket behövs det 60 000 lägenheter per år fram till 2030 för att komma till rätta med bostadsbristen och möta befolkningsökningen. Det går inte att blunda för detta längre.

Det är på tiden att ansvariga politiker biter i det sura äpplet. De måste lätta på det alltför rigida regelverket, undanta majoriteten av de nyproducerade studentlägenheterna och en del mindre lägenheter från tillgänglighetskraven och prioritera att unga människor faktiskt får någonstans att bo.

Annons
Annons
Annons
Annons