Annons

Christer Nylander: Minnen som kan förändra framtiden

Vissa miljöer och människor fastnar i hjärnan och dyker upp när man minst anar det.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 12 februari 2024
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Bra för bygden. Liberalernas fem ministrar besökte nyligen Åhus.
Bra för bygden. Liberalernas fem ministrar besökte nyligen Åhus.Foto: Lasse Ottosson

Jag minns fortfarande maten jag fick när jag besökte Linnéskolans restaurangprogram. Varje gång jag åker förbi tänker jag på den. Hjärnan är konstig.

Jag kommer också ihåg en fråga som jag fick vid ett besök på Glimåkra folkhögskola. Utifrån den kan jag brodera ut ytterligare några saker från visiten, men just den frågan är ingången till det minnesspåret. På samma sätt tänker jag på ett företagsbesök när jag ser vägskyltar till Sibbhult. Det var efter en storm och besöket handlade om vikten av säker elförsörjning. De senaste åren har just det tillfället flimrat förbi i minnet i samband med att energipolitik diskuterats i nyheterna.

”En klimatminister som ser stranden i Åhus kan få en ny förståelse för stranderosionen.”
Annons

Politiker hälsar på i många verksamheter. Vad av allt detta kommer de ihåg? Ganska mycket tror jag. I alla fall när man tänker efter. Men problemet är att man inte så ofta tar sig tid att tänka efter och leta. Det gäller oss alla.

Pierre Månsson lyckades nyligen med konststycket att få hela Liberalernas ledning, inklusive alla ministrar, att besöka Åhus. Låt oss hoppas att det var minnesvärda dagar. Då kan det faktiskt ha en del praktiska fördelar för området.

En klimatminister som ser stranden i Åhus kan få en ny förståelse för stranderosionen och på vägen dit kan synen av en översvämmad Helge å bidra till förståelse för varför staten måste ta större ansvar för åtgärder mot de konsekvenser som följer av klimatförändringarna. Det är inte enbart en lokal fråga.

Flera ministrar, inklusive statsministrar från olika partier har också varit på besök i nordöstra Skåne genom åren. Spelar det någon roll? Jag tror det. Jag får ibland frågor om hur man påverkar politiker. Det är inte så enkelt om man ska vara helt ärlig. Det är många som vill nå politikerns öra.

Om du får chansen att prata med en politiker, fundera då noga igenom vad du vill ha sagt, men fundera också på hur det du säger ska bli ett minne som fastnar. Vad som fastnar är dock svårt att förutsäga. Ibland är det något helt annat än det du tror. Tänk på hur din egen hjärna fungerar.

Själv kan jag inte tänka på betyg utan att en episod från ett studiebesök i Vallentuna dyker upp i minnet. Några elever på skolgården frågade vad jag skulle göra och när jag svarade att jag skulle träffa fyrorna blev det förmodligen lite för präglat av Kristianstadsdialektens alla diftonger. ”Vem är Fiona?”, svarade en elev. ”Fyrorna!”, upprepade jag förgäves. ”Vi har ingen Fiona”. Till sist kom en person med stockholmsdialekt till hjälp och berättade vad det var jag hade försökt säga.

Fortsätt bjuda in ledande politiker av alla färger. De kommer gärna och den där konkreta erfarenheten spelar roll för dem. Man kan läsa sig till mycket i utredningar och rapporter, men det är annorlunda när man ser saker med egna ögon. Ibland blir intrycket så starkt att det stannar i minnet och dyker upp då och då. Ofta när man minst anar det.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons