Annons

Sofia Nerbrand: Murre behöver sjunga i dur

Centerpartiet borde bli sig självt: möjlighetsinriktat, godmodigt och konstruktivt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Muharrem Demirok kallas för Murre.Foto: Johan Nilsson/TT

Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Jag kommer att tänka på denna medryckande låt från 1978, komponerad och framförd av Lill Lindfors, när jag ska förbereda mig inför ett panelsamtal om liberalism och Centerpartiet.

Jag har aldrig varit organiserad centerpartist, men har som opinionsbildare gästat ett otal stämmor och möten. Det som har slagit mig är hur godmodig denna rörelse är. Det är trevligt, möjlighetsinriktat och för att vara i partisammanhang, lojalt. Det läcker sällan inifrån Centerpartiet, även om de alldeles säkert också har sina duster och fulspel.

”Murre är helt enkelt alldeles för trevlig för att någonsin kunna plocka ner Jimmie Åkesson.”
Annons

Innan panelsamtalet ska börja visas en film med en hälsning från partiledaren Muharrem Demirok. Murre, som han kallas, sitter i en soffa och inleder med att sjunga en sång innan han önskar lycka till med årsmötet. Han är en trevlig prick.

Detta lirar inte med den profil som Centerpartiet har skapat på senare år: Som den mest arga kritikern av Sverigedemokraterna. Murre är helt enkelt alldeles för trevlig för att någonsin kunna plocka ner Jimmie Åkesson – och det är menat som en komplimang. Det politiska samtalet är numera ofta otrevligt och fullt av personangrepp, i stället för att diskutera sakfrågor.

Den som har roligast vinner, slog dåvarande Centerledaren Maud Olofsson fast när hon var med och grundade alliansen för ungefär 20 år sedan. Hennes partivänner borde ta fasta på det – och försöka återskapa de tidigare goda relationerna med de tre andra borgerliga partierna.

Centerpartiet, som har valt Muharrem Demirok till ordförande, borde gå tillbaka till sina rötter. Vara de där konstruktiva politikerna – som för all del inte ska kompromissa med sina värderingar eller sluta invända mot meningsmotståndare – men som är beredda att göra upp om frågor som rör bland annat entreprenörskap, grön tillväxt och landsbygdens villkor. Sakpolitik som ger utveckling och goda resultat.

”Show, don´t tell” är ett bra uttryck. Är den du vill vara i stället för att prata om det – eller för den delen prata ner andra. Centerpartiets existensberättigande ligger inte i att primärt vara emot. Fråga väljarna – ynka 3 procent säger sig nu sympatisera med C.

Ett råd i all välmening: Centerpartister, fokusera på ert eget uppträdande och hållning och ta inte på er rollen att försöka sänka Sverigedemokraterna. Var er själva. Samtala och förhandla. Med stolthet och glädje.

Lill Lindfors sjunger vidare: Musik det får ni ändå medge, gör glädjen ännu mera glädjerik. Mitt hus är byggt av båda dera', mitt hus det la' dom grunden till.

Centerpartiets grundackord är go' och gla' liberalism. Det kan räcka långt i dessa dystra tider. Människor vill gärna se ljusglimtar i mörkret.

Annons
Annons
Annons
Annons