Annons

Sofia Nerbrand: Östra Göinge visar vägen

Hässleholms och Kristianstads kommun måste däremot bli mycket bättre på att välkomna företag.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Kommunalrådet Patric Åberg (M) och näringslivschefen Fredrik Persson i Östra Göinge kommun tar emot priset som Årets klättrare i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
Kommunalrådet Patric Åberg (M) och näringslivschefen Fredrik Persson i Östra Göinge kommun tar emot priset som Årets klättrare i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.Foto: Sofia Nerbrand

I den här kommunen måste du älska företag – annars ska du jobba någon annanstans. Det är det uttalade budskapet från kommundirektören till alla medarbetare i Härryda, nära Göteborg. Kommunen tillhör de allra bästa på företagsklimat i landet, enligt Svenskt Näringslivs ranking som presenterades på onsdagen.

Tre skånska kommuner tar sig in på årets tio-i-topp-lista i Sverige. Staffanstorp klättrar upp till en imponerande andraplats, medan Burlöv lyckas bli sexa och Höganäs åtta. I nordöstra Skåne presterar Östra Göinge klart bäst. Nu ligger kommunen på plats 65, efter att ha lyckats avancera 181 placeringar under de senaste 10 åren.

Annons

Bravo!

Det profilerade kommunalrådet i Östra Göinge, moderaten Patric Åberg, berättar att han prioriterar företagsbesök före allt annat i sin kalender. Under pandemin var han och topptjänstemän ute på lokala firmor för att sätta sig in i utmaningarna och svara på företagarnas behov och önskemål.

För att lyckas nå goda resultat måste den politiska ledningen vara tydlig om att företagsklimatet hela tiden ska prioriteras, säger han. Det handlar om att ändra attityder i förvaltningen och att vika tillräckligt mycket tid och pengar. Nästa delmål är att placera sig bland de 50 mest företagsvänliga kommunerna i Sverige.

En som redan har tagit sig till toppen är moderaten Christian Sonessons Staffanstorp. ”Det är ingen rocket science”, säger han när han tar emot ett diplom från Svenskt Näringsliv. ”Service och bemötande är A och O. Liksom leverans. Stadsbyggnadskontoret, till exempel, ska svara så fort som möjligt och inte låta förfrågningar och ansökningar ligga.”

Staffanstorp har också jobbat aktivt för att öka tryggheten. Kommunen har skaffat sig en egen säkerhetsenhet med ordningsvakter och har ett nära samarbete med Polisen. Företagare ska inte stå ensamma om de blir utsatta för brott är devisen.

Varför är företagsklimatet viktigt? Utan ett sprudlande näringsliv blir samhället fattigt. För det är företag som erbjuder varor och upplevelser, ser till att det händer saker på stan, anställer människor, skapar tillväxt och finansierar stora delar av välfärden genom skatter.

”Utan ett sprudlande näringsliv blir samhället fattigt.”

Företagen i Skåne sysselsätter 412 743 personer och står för 118 miljarder kronor i skatteintäkter. Om det lokala näringslivet kan anställa tio ytterligare personer genererar det skatteintäkter som motsvarar en förskoleklass eller sex undersköterskor.

Detta är något för Hässleholms och Kristianstads kommun att begrunda. Hässleholm innehar jumboplatsen i Skåne och halkar ner till plats 253 i Sverige. Kristianstad förbättrar förvisso sina resultat från förra året, men landar ändå på en medioker plats 170.

Det är icke godkänt. Eller – här finns utrymme för förbättringar.

Politikerna i Hässleholm behöver samla ihop sig och staka ut en linje för att locka fler invånare och investeringar till staden. De kan ta tåget till Höör för att höra med sina kollegor där om hur man gör för att spotta upp sig. Höör är nämligen den skånska kommun som förbättrat sig mest sedan förra året och ligger nu på plats 86 i Sverige.

Annons

Det finns gott om inspiration och tips att få av andra. I Härryda har man anställt en företagslots för att kunna ge svar till företag inom 24 timmar. Staffanstorp har använt Svenskt Näringslivs ranking som en checklista för vad man behöver bli bättre på – rankinglistan bygger delvis på enkätsvar från lokala företag och delvis på statistik rörande skatt, andel privatanställda etcetera.

”I Kristianstad är det bara 39 procent av företagen som tycker att företagsklimatet är bra.”

Om Hässleholms kommun tittar på sina resultat framgår det att dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare måste bli mycket bättre. Även upplevd otrygghet är något som man måste komma till rätta med.

I Kristianstad är det bara 39 procent av företagen som tycker att företagsklimatet är bra. De som deltagit i undersökningen uttrycker att kommunen behöver prioritera brottsbekämpning och att korta handläggningstiderna.

Nu har vi ett färskt valresultat. Det är bara att hugga i för de politiker som ska leda Hässleholm och Kristianstad under den kommande mandatperioden.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons