Annons

Sofia Nerbrand: Prisa pangandet under Aurora

Den internationella försvarsövningen i Sverige är av existentiell betydelse.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 april 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Patriot på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad.
Patriot på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT

Lokalbefolkningen borde hurra och stötta försvarsmaktsövningen Aurora 23 även om den stör vardagen, säger Hans Wallmark (M) uppfordrande på ett seminarium, arrangerat av SNS Skåne. Den skånske riksdagsledamoten är ordförande för försvarsberedningen samt för riksdagens Natodelegation och EU-nämnd. Efter att ha lyssnat på hans analys och utläggningar om världspolitiken kan man fråga sig varför han inte är utrikesminister istället för Tobias Billström.

Aurora 23 är den största militärövningen på ett kvartssekel i Sverige. 26 000 soldater från 14 länder, alltifrån USA till Ukraina, är här för att öva på hur de tillsammans ska möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Det kommer att rulla militärfordon på vägarna, avfyras skarpa vapen på skjutfälten och i lufthavet kommer vi att höra polska F16-plan, finska F18, brittiska Typhoon och svenska Jas Gripen. Det är stort, både på fältet och som politisk signal till ryssen. Håll er borta för vi är många, enade och samordnade.

Annons

På onsdagen har också USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III anlänt till Sverige för att bland annat träffa sin svenska kollega Pål Jonson på Muskö örlogsbas. Det hör inte till vanligheterna att amerikanska politiker på denna höga nivå besöker vårt land.

Att han kommer är viktigt inte bara för Sverige. Européerna har amerikanerna att tacka för sin säkerhet – USA står för den absoluta merparten av de militära utgifterna för att försvara vår kontinent. Men nu är det vår tur att hugga i och bygga upp ett bättre försvar för det öppna samhället. Minst 2 procent av BNP krävs.

Trots att den förda finanspolitiken är mycket stram plussade den svenska regeringen på 660 miljoner kronor till Försvarsmakten när den lade fram sin vårändringsbudget på måndagen. Det gäller dock att pengarna omvandlas till stridsvagnar, luftvärn, cyberförsvar, ubåtar, underrättelsetjänst, stridsflyg och vältränade soldater så fort som möjligt. Att rusta upp ett försvar tar lång tid.

”Väst är numera granne med djävulen.”

Och så måste Sverige bli en fullvärdig medlem i Nato. Förhoppningsvis är vi det vid försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i juli, men eftersom Erdogan och Orbán trilskas kan det dröja längre. Dock som längst till i april nästa år, spår Hans Wallmark. Då fyller Nato 75 år och det ska firas i Washington DC – och innan dess kommer president Joe Bidens tålamod med Turkiet och Ungern vara slut.

Hittills har inget land gått till angrepp mot ett Nato-land. Men vi är inne i en ny epok. Under Putins styre har Ryssland omvandlats till en aggressiv och auktoritär diktatur.

Aurora inleddes på måndagen, samma dag som den ryske regimkritikern Vladimir Kara-Murza dömdes till 25 års fängelse för ”landsförräderi” i Moskva. Den 41-årige Kara-Murza var tidigare rådgivare åt oppositionspolitikern Boris Nemtsov som mördades på öppen gata för åtta år sedan. Att denne bildade historiker i praktiken döms till döden säger allt om diktaturens Ryssland av i dag. Kreml förgiftar och fängslar en person som bara använder sin lågmälda röst för att påminna om Stalins terror och påpeka dagens övergrepp.

Vladimir Kara-Murza sade inför rätten att han inte ångrar något – tvärtom är han stolt över sina ställningstaganden mot inte minst kriget i Ukraina. Han förebrår bara sig själv en enda sak: ”Jag har under mina år som politiskt aktiv inte lyckats övertyga tillräckligt många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om vilket hot den nuvarande regimen i Kreml utgör för såväl Ryssland som resten av världen.” (Washington Post 11/4).

Väst är numera granne med djävulen. Vi måste aktivt förhålla oss till detta. Aurora 23 är av existentiell betydelse.

Annons
Annons
Annons
Annons