Annons

Sofia Nerbrand: Skånsk sjukvård behöver en chockbehandling

Det rekordstora underskottet i Region Skåne visar att organisationen är sjuk. Trots skattehöjningar och fler anställda klarar den inte sitt uppdrag. Regionen måste hitta smartare och sundare arbetssätt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Styret. Carl Johan Sonesson (M), Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) budgetsamarbetar i Region Skåne.
Styret. Carl Johan Sonesson (M), Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) budgetsamarbetar i Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra miljarder kronor i baken. Det är det förödande ekonomiska resultatet för Region Skåne 2023. Det är svart på vitt att något inte står rätt till i organisationen. En privat verksamhet som jobbade som Region Skåne hade gått i konkurs för länge sedan.

Regionen, som ytterst ansvarar för sjukvården och kollektivtrafiken, är en av Sveriges största arbetsgivare. Personalstyrkan har växt med mer än 10 procent, från 33 000 till drygt 37 000 på tio år. Bara förra året anställde den ytterligare 945 medarbetare, och som ett brev på posten ökade personalkostnaderna med 13 procent. Även pensionsskulden växer rejält.

Annons

Därutöver har det borgerliga styret höjt skatten två gånger och pumpat upp omslutningen till astronomiska 50 miljarder kronor. Skåningarna betalar 11,18 kronor på varenda intjänad hundralapp till regionen, vilket gav den en hel miljard mer än den räknat med i skatteintäkter förra året.

Ändå klarar Region Skåne inte av att hålla budget, utan går 4 miljarder back vilket är 3,2 miljarder mer än beräknat. ”Redovisat resultat är historiskt lågt och det ekonomiska läget mycket allvarligt”, enligt bokslutet.

Och det är ju inte så att man har arbetat bort alla vårdköer eller att Pågatågen och bussarna är pålitliga.

”Privatisera åtminstone ett sjukhus i Skåne.”

I årets resultat finns en obalans på 3 889 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården, medan kollektivtrafiken går med plus, mycket tack vare att man höjde biljettpriserna med hela 10 procent för ett år sedan.

Fokus ska därför riktas på sjukvården. Den arbetar inte effektivt. Alls.

Fråga vilken medarbetare som helst om vad som inte funkar. IT- och journalsystemens brister, felanvänd arbetstid på grund av administration, chefskap värderas högre än kliniskt arbete – inte minst för sjuksköterskor, är några av svaren. Operationssalar står oanvända, personalen är frustrerad och patienterna får stå med mössan i hand och vänta.

I en verksamhet som alltså kostar drygt 50 000 000 000 kronor. Detta är helt orimligt.

Receptet är inte som vänsteroppositionen föreslår, högre skatt och fler anställda. Tvärtom. Skulle man få logistiken att fungera väl inom sjukvården kan jag tvärtom sätta pengar på att man skulle kunna sänka skatten igen.

Det handlar om produktivitet, det vill säga hur mycket vi skapar per arbetad timme.

Som skattebetalare i Region Skåne bör du skicka ett meddelande till regionstyrelsens ordförande, Carl-Johan Sonesson (M), om vad f-n du får för pengarna och vad han och hans styrande treklöver ämnar göra för att sjukvården ska fungera bättre. Och det snabbt.

Annons

Fördelen är att i kristider kan man göra saker som annars är ”omöjliga”.

Några idéer: Skapa starkare ekonomiska drivkrafter för sjuksköterskor att jobba direkt med patienter i stället för att administrera. Snabba på införandet av nya journalsystem. Använd AI för att skapa bättre flöden i vården. Överväg allvarligt att lägga ner ett av de tio sjukhusen. Privatisera åtminstone ett sjukhus i Skåne – det behövs konkurrens, innovation och fler arbetsgivare för vårdpersonal.

Annons
Annons
Annons
Annons