Annons

Johanna Nylander: Släpp plastkorkarna fria

Plast räddar livsmedel, ja till och med liv. Den får inte förbjudas av EU!
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 13 maj 2024
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Helena Landstedt/TT

Plast är ett fantastiskt material. Det är hållbart, hygieniskt och stänger ute smuts och damm och håller inne det som behöver skyddas. Plastprodukter och plastförpackningar används nästan överallt. Plast är en innovation som har gjort livet mycket lättare för många och har i många fall varit helt avgörande för människors överlevnad och minskad spridning av sjukdomar.

Att inte använda engångsprodukter kräver tid och resurser. Det behöver tas i beaktande när skatter, avgifter och andra regleringar läggs på plastprodukter, vare sig det handlar om tillverkningen eller miljöpåverkan. Det är inte heller rimligt att förbjuda produkter som fyller ett syfte bara för att just lagstiftaren kanske inte var den som var den primära målgruppen eller använde produkten särskilt mycket.

Annons

För ett par veckor sedan skärpte Europaparlamentet reglerna om engångsplasten och antog nya regler inför 2030. Om ministerrådet godkänner förslaget kommer engångsförpackningar och tunna påsar i plast förbjudas helt med bara några få undantag. Restauranger och livsmedelsbranschen får ännu mer detaljstyrning för hur mat får serveras och förvaras.

Småförpackningarna med schampo och balsam på hotellrum förbjuds, liksom enportionspaketen med ketchup och senap. Mål om att plast i större utsträckning ska återanvändas och återvinnas är bra, men det borde inte vara upp till politikerna hur stor ketchupflaskan ska vara.

”Småförpackningarna med schampo och balsam på hotellrum förbjuds, liksom enportionspaketen med ketchup och senap.”

Förra gången EU reglerade plast ersattes sugrören av pappversioner och platspåseskatten trängde undan tillverkningen av mer hållbara plastpåsar som gjordes av återvunnet material. Den lilla varningssymbolen med en plastkopp som badar med en sköldpadda blev obligatorisk på allt från blöjor till våtservetter.

Det finns rimliga politiska krav att ställa på plasttillverkning, hur den används och hur den återanvänds. Andelen plast som återanvänds och samlas in behöver öka. I Motala invigdes nyligen världens mest avancerade plastsorteringsanläggning, som gör det möjligt att sortera, återanvända och återvinna nästan all den plast som slängs i Sverige. Det är bra.

Att uppmuntra alternativ och se över de hinder som står i vägen för dem är en viktig uppgift för politiken. De internationella avtalen och överenskommelserna både inom och utanför EU behövs för att motverka nedskräpning världen över och säkerställa att plats blir så miljömässigt hållbar som möjligt.

Parlamentarikerna behöver också hålla sig borta från att detaljreglera plasten – och ta väljarnas irritation på allvar när de nya plastkorkarna med fäste skruvas på snett och drycken läcker ut i väskan.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Små plastflaskor. Snart förbjudna?
Små plastflaskor. Snart förbjudna?Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Annons
Annons
Annons
Annons