GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin Lernfelt: Slöseri är inte innovativt, ens i offentlig sektor

Att skattepengar läggs på experiment som Samverket är orimligt.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 15 juni 2022
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Flera myndigheter spenderar stora pengar på experimentartade projekt med tveksam nytta.
Flera myndigheter spenderar stora pengar på experimentartade projekt med tveksam nytta.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Samverket tas det enligt egen utsago ”banbrytande steg för offentlig sektor” och man ”samverkar och innoverar för framtidens behov och utmaningar”. Detta eftersom vi ”bara tillsammans kan … möta de riktigt komplexa utmaningarna”. Målet är att skapa ”kollektiv intelligens” samtidigt som man ”utforskar möjligheter för ett mer flexibelt arbetsliv”. Eller som det också uttrycks ”att skapa innovativa samhällsarenor som sammanför kompetens över förvaltningsgränser, och som inspirerar till kreativ problemlösning och till gemensamt lärande om hybridarbete”.

För att vara mer konkret: med finansiering från Vinnova, en myndighet som öser ut skattepengar som om de växte på träd, har bland annat fastighetsbolaget Vasakronan och en konsult, Linkedinprofil och tillika innovations- och transformationsstrateg inrett lokaler med spännande stolar, bord och soffor och lagt upp en hemsida full med ordsallad. Konsultens affärsidé är att ”hjälpa organisationer transformera sina verksamheter med utgångspunkt från sina kunder och på så vis både effektivisera verksamheten och maximera kundupplevelsen”.

För att lyckas med den digitala transformationen och innovation krävs nämligen enligt konsulten ”flera nycklar och kontinuitet där flera faktorer spelar viktiga roller. När dessa två delar är sammankopplade så utvecklas människan på ett djupt plan, och det är nyckeln till hållbar innovation där drivkraften kommer inifrån”.

Genom att olika myndigheter lägger stora summor offentliga medel på att delta i Samverket-experimentet med ”co-working-spaces” där personalen kan välja att sitta bredvid varandra och arbeta om de inte är hemma eller på kontoret, hoppas man på att något som varken är klart definierat eller tydligt men som låter väldigt tjusigt ska uppstå.

”Att framgångsrikt förändringsarbete måste bottna i kunskap, erfarenhet och tydliga strategiska ramar är inte heller det något det tas hänsyn till i Linkedin-kyrkan.”

Varken projektet Samverket eller denna sorts konsult är särskilt unika. Innovation och förändringsbenägenhet har blivit samtidens religion. Allt ska vara ”gilt” och samtidigt ”kreativt”. Vad alla dessa epitet egentligen betyder är det få som har tid att fundera över. Likaså om förändring som drivs fram för förändringens egen skull – och inte för att ett verkligt behov identifierats – eller om det är värt att lägga pengar på. Att framgångsrikt förändringsarbete måste bottna i kunskap, erfarenhet och tydliga strategiska ramar är inte heller det något det tas hänsyn till i Linkedin-kyrkan. När dess prästerskap tillåts ta plats inom offentlig sektor blir konsekvensen därför alltid densamma – miljonrullning till tveksam nytta.

Det är svårt att ta politiker som bekymrar sig över att det saknas resurser för att lösa reella samhällsproblem på allvar, samtidigt som statliga myndigheter som Vinnova och Tillväxtverket tillåts pytsa ut enorma summor på diverse flumprojekt och affärsidéer utan reella möjligheter att generera vinst.

Samverkan, samarbete, flexibilitet och kontaktskapande i all ära. Men någonstans måste man dra en gräns för vad skattebetalarnas pengar får slösas bort på. Vill någon skapa en ”kreativ hub” och fylla den med experimentellt lullull bör det göras med privata pengar. Offentlig sektor behöver inte fler innovativa lösningar för slöseri.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.