Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: S duckar för att få behålla makten

Magdalena Andersson (S) söker ett personligt mandat att få göra som hon vill – utan att i förväg berätta vad det är.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 juli 2022 • Uppdaterad 4 juli 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Statsminister och partiordförande Magdalena Andersson (S) höll  tal i Almedalen på söndagskvällen.
Statsminister och partiordförande Magdalena Andersson (S) höll tal i Almedalen på söndagskvällen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna var först ut under Almedalsveckan i Visby. Magdalena Andersson började oerhört försiktigt i en intervju i Sveriges Radio på morgonen, men sjöng sedan ut i sitt partiledartal på kvällen.

Om tio veckor är det val, och det är uppenbart att statsministern vill att det ska handla om vem som ska leda Sverige. Att det ska bli mer som en presidentvalrörelse än en sakpolitisk debatt. Hon vill rida på sina höga förtroendesiffror och få ett mandat att fortsätta krishantera utan att i förväg förklara hur. Samt behålla regeringsmakten genom vilka krumbukter som helst.

Annons

För det är så de senaste åtta åren har sett ut. Reaktiv politik utan några strategiskt viktiga reformer och beslut. Resultatet ser vi i form av hög långtidsarbetslöshet, dåliga skolresultat, energikris, gängkriminalitet, vårdköer och eftersatt infrastruktur.

Samt en statsminister som inte riktigt inviger svenska folket i varför Natomedlemskapet är så otroligt viktigt eller öppet törs säga vad hon anser om Turkiets politiska system. Hon duckar också i regeringsfrågan.

Men på en punkt är Socialdemokraterna tydliga: partiet vill förbjuda skolföretag att göra utdelning till sina ägare.

Det är både en olycklig prioritering och policy. För det första har Sverige många andra större problem än att friskoleföretagens marginaler motsvarar några promille av vad den skattefinansierade välfärden kostar.

För det andra sätter inte S kunskap och klassresan i första rummet, utan driftsform. För det tredje är det många kommunala skolor – inte minst på mindre orter på landsbygden – som inte ger en tillräckligt god utbildning. För det fjärde svarar inte S på varför i så fall tandläkare, mödravårdscentraler, städfirmorna på skolorna, läromedelsförlag och så vidare skulle få ta ut vinst. För det femte skulle tusentals elever som i dag är nöjda med sin skolgång i friskolor inte fortsätta ha denna möjlighet.

För det sjätte respekterar inte socialdemokraterna skattebetalarnas val av skola. För det sjunde är det viktigt att lärare, inte minst kvinnor, ska kunna starta och driva egna skolor. Och för det åttonde undergräver S förståelsen för vad vinst är: man levererar en tjänst eller vara som människor efterfrågar och använder resurserna effektivt. Vinst är viktigt för att kunna investera för framtiden, men också för att få entreprenörer att vilja ta risker och lägga ner mängder av arbete för att skapa en bra skola.

”S vill att vi alla ska bli strömlinjeformade undersåtar i (S)verige.”

Men Sverige hotas av ”marknadsexperiment” och ”sönderprivatisering”, som partiledaren Magdalena Andersson uttryckte saken i sitt tal på söndagskvällen. Det är ren skrämselpropaganda. Många friskolor ger både god undervisning och går med överskott genom gott ledarskap och resurshushållning.

Men vallöftet ska inte förvåna någon: S har aldrig gillat mångfald och valfrihet utan vill som Magdalena Andersson upprepar gång på gång ”återta demokratisk kontroll över välfärden” – läs mer centralstyrning och likriktning. De vägrar att acceptera att människor är olika och kan välja själva. Eller att lärare ska ha flera arbetsgivare att välja mellan.

S vill att vi alla ska bli strömlinjeformade undersåtar i (S)verige.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons