Annons

Sofia Nerbrand: Spara el nu så att vi kan exportera den till Tyskland

Vårt södra grannland är svårt beroende av rysk gas och behöver bygga upp sina lager. Annars blir vintern ännu bistrare för oss alla.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 augusti 2022 • Uppdaterad 17 augusti 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Magdalena Andersson träffades i Stockholm på tisdagen, inte minst för att samtala om energikrisen.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Magdalena Andersson träffades i Stockholm på tisdagen, inte minst för att samtala om energikrisen.Foto: Henrik Montgomery/TT

På tisdagen nådde elpriset upp till rekordhöga 678 öre/kWh i Skåne. Samma dag betalade norrlänningar 25 öre. På onsdagen stiger snittpriset till hela 570 öre och toppar på nära 800 öre per kilowattimme. Orsaken är att det finns ett överskott på el i norra Sverige och brist på elproduktion i de södra delarna av landet.

Den dåliga överföringskapaciteten mellan landsändarna är en förklaring till de kraftiga prisskillnaderna. Staten har inte investerat tillräckligt i kablar, fastän den har sett till att kärnkraftsreaktorer har avvecklats i såväl Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals utanför Varberg.

Annons

Den totala produktionen av kärnkraftsel har också sjunkit påtagligt, inte minst från 2020. I skrivande stund står kärnkraften för 29 procent av Sveriges elproduktion, medan vattenkraften står för 50 och vindkraften för 13 procent.

Problemet med vindsnurrorna är dock att de inte skapar någon el om det inte blåser, och då går priserna upp som nu, särskilt i södra Sverige. För att lindra den rådande elbristen bränner Karlshamnsverket 70 000 liter olja i timmen sedan en vecka tillbaka. Den mörka röken från skorstenarna får ses som en dyster symbol för den misslyckade energipolitiken.

Samtidigt exporterar Sverige elektricitet till andra länder. Och det är för väl att vi kan göra det. Inte minst till Tyskland, som lider av ett svårt gasberoende till Ryssland och den huvudlösa nedstängningen av all sin kärnkraft. De sista tre reaktorerna ska tas ur bruk vid årsskiftet enligt fattade politiska beslut.

Därför behöver tyskarna fylla på gaslagren så mycket det bara går nu. För det räcker inte att bara duscha iskallt som ledande tyska politiker gör – och uppmanar sina landsmän att göra detsamma. Och det är inte heller en bra lösning att tysk industri drar ner på eller lägger ner sin verksamhet därför att elen blir för dyr – eller rentav saknas helt. Elransonering kan häpnadsväckande nog bli verklighet i Europa under vintern 2022/23.

”För utan elektricitet slutar det moderna samhället att fungera.”

Tyskland är Europas största ekonomi och Sveriges största handelspartner. Därför är deras sak vår. Dessutom är elförsörjningen i Tyskland och södra Sverige sammankopplad – de höga priserna i Skåne hänger inte sällan ihop med gaspriserna i Tyskland.

Förbundskansler Olaf Scholz sade i en intervju i DN (15/8) att ”vi undersöker om driften av de återstående tre kärnkraftverken, som egentligen ska tas ur drift den 31 december, kan förlängas något för att klara vintern. Det är viktigt att notera att vi inte bara har ett ansvar för elförsörjningen i Tyskland, utan även för den i våra europeiska grannländer.”

Plikten gäller alla parter. Det ligger i vårt intresse att spara mer el här nu och exportera så mycket som möjligt till Tyskland så att de kan spara den gas som har levererats hittills. Putin kan mycket väl vrida av gaskranen endera dagen. Och då blir vintern ännu bistrare än den redan ser ut att bli.

Elmarknaden är internationell och bör så förbli. Norge förser nu Tyskland med mer gas än Ryssland, men den norske statsministern sade på söndagen att vi kan hamna i ett läge där Norge stoppar leveranserna till Tyskland. Också Danmark och Sverige kan drabbas om norrmännen känner sig nödgade att säkra sin egen krafttillgång.

Sådana tilltag vore att skjuta sig själv i foten. För som sagt var är vi ömsesidigt beroende av varandra i Europa, både genom handel och energiförsörjning. Och om det folkliga stödet för EU, sanktionerna mot Ryssland, stödet till Ukraina samt internationalisering faller vore det förödande.

Nu gäller det att hushålla med den el vi har, ladda bilen och köra tvättmaskinen på natten, isolera huset, investera i solpaneler och rösta på politiker som förmår att bygga en leveranssäker energiinfrastruktur så fort det bara går. För utan elektricitet slutar det moderna samhället att fungera.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons