Annons

Katarina Erlingson: Studenter i företag ger mervärde till alla

Ett nytt projekt där studenter får sitta i styrelsen för bolag kan, rätt hanterat, bli en succé för hela Kristianstads kommun.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 april 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Årets studentstad.
Årets studentstad.Foto: Mikael Persson

Att Kristianstad är utsedd till Årets studentstad är inget som har kommit gratis. Tack vare idogt arbete i ett förtjänstfullt samarbetsprojekt kan staden stoltsera med utmärkelsen från Sveriges förenade studentkårer. I hela fem år har arbetet pågått och man får utgå från att det inte upphör nu. Särskilt inte när man har dragit igång ett nytt föredömligt projekt, kallat Studenter i ledningen.

”Det är ett samarbete mellan studenter och företag där studenter får sitta med i styrelsen för att bygga på sitt CV och knyta kontakter. Och företaget får en students perspektiv på det vilket kanske är helt annorlunda”, säger David Rosenqvist, vice ordförande i studentkåren, till Kb/Nsk (1/4).

Annons

Det är ett smart sätt att ge studenterna ökade kontaktytor i kommunen som kan ge möjligheter att stanna kvar i trakten efter avslutade studier. Och det är inte bara till nytta för studenterna – företagen kan tacka sin lyckliga stjärna om de får in en ung person med nya perspektiv. Förhoppningsvis kommer matchningen mellan företag och student fungera optimalt, för det är en viktig del om satsningen ska lyckas.

Studenterna kan bidra med sin färska ämneskompetens, men förhoppningsvis kan även studenter med till synes ”fel” utbildning ändå vara givande för ett företag att få in i styrelsen. Det är inte enbart det uppenbara som kan ge ringar på vattnet.

”Styrelser tenderar att ha en hög medelålder och könsfördelningen ska vi bara inte tala om.”

Det är lätt för företag att lunka på i gamla invanda hjulspår med sina styrelser. Det är bekvämt, men ger kanske inte grogrund för förändring. Vilket en del måhända inte önskar, men det är alltid positivt om någon utifrån kommer och ser på verksamheten med nya ögon. Styrelser tenderar att ha en hög medelålder och könsfördelningen ska vi bara inte tala om. Äldre man i kostym är en nidbild av en styrelseledamot, men att styrelser behöver föryngras och få in fler kvinnor är tyvärr välkänt. Genom det här projektet kan man få både föryngring och fler kvinnor på ett bräde.

Svenska bolagsstyrelser har länge hotats med kvotering om de inte ser till att bli mer jämställda. Om kvotering kan man tycka mycket, men oavsett vad är de flesta överens om att det behövs fler kvinnor i bolagsstyrelser. Man brukar ofta skylla på att kvinnor först måste skaffa sig erfarenhet som vd-ar eller ekonomichefer för att platsa i styrelsen, men genom att vara - inkvoterad - student kan man få en unik chans att bygga på sitt CV för vidare kliv i näringslivet.

I Kristianstad finns få börsnoterade storbolag men i stället desto fler mindre och ofta familjeägda. Det kan kännas svårt att få in någon utomstående i den intima familjesfären men det är förhoppningsvis världens chans för småföretaget. Det gäller bara att projektledningen är mån om att matcha studenten med bolaget, inte bara verksamhetsmässigt för att passa utbildningen utan också personmässigt för att det inte ska falla på bristande personkemi. Det kan vara en grannlaga uppgift men den måste tas på stort allvar. Kanske något för det beteendevetenskapliga programmet att djupdyka i och erbjuda sin kompetens till?

Det nära samarbetet mellan högskolan, kommunen och studentkåren är och kan vara till stor nytta för alla parter, och i förlängningen inte minst för kommunens invånare och skattebetalare.

Annons
Annons
Annons
Annons