Annons

Petter Birgersson: Sverigebilden är inte terrorns grund

Islamistisk terrorism är lika lite som högerextrem eller vänsterextrem terrorism en frukt av utanförskap eller provokation. Det kommer ur värderingar baserade på hat.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 oktober 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Magdalena Andersson är fel på det.
Magdalena Andersson är fel på det.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I SR:s lördagsintervju fick Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson svara på frågor om den islamistiska terror som hotar Sverige. Dådet med två mördade och en skadad svensk i Bryssel har gjort det uppenbart att det finns ett hot riktat mot just svenskar.

Magdalena Andersson talade om en Sverigebild som har förändrats och att det nu är viktigt att den återställs. Det ska inte vara så att svenskar och Sverige uppfattas som hatiska mot människor på grund av deras tro, förklarade hon. Partiledaren och tidigare statsministern tog upp desinformationen om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn och koranbränningar som specifika exempel.

Annons

Det är högst oklart exakt vad Andersson vill göra för att förändra Sverigebilden, men hon betonar vikten av att regeringen, hon själv och alla andra tar avstånd från exempelvis koranbränningar. Andersson nämner också det politiska klimatet med Sverigedemokraterna som ett problem och att det behövs ett politiskt ledarskap som behöver ena landet – alltså hon själv.

Tankarna om Sverigebilden är intressanta. De lägger en hel del av fokuset och därmed belastningen på sådant som inte staten är ansvarig för – som i fallet med koranbränningar där mötesfrihetens och yttrandefrihetens gränser testas. Och så läggs en del på den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna, som då ska ha medverkat till att försämra Sverigebilden. Magdalena Andersson är inte unik med att lansera den här förklaringsmodellen.

Den ger intrycket av att hotet mot Sverige är nytt och att extremister går att blidka om vi bara förändrar oss på vissa punkter. Men Sverige har utsatts för ett antal islamistiska terrordåd som knappast kan kopplas till en Sverigebild som har uppstått här och nu.

I december 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab mitt i Stockholm. Avsikten, enligt det brev han lämnade efter sig att döda ”era barn, döttrar, bröder och systrar”. På magen hade han fyra kilo sprängmedel i en tryckkokare och i hans ryggsäck fanns en tryckkokare med nio kilo sprängmedel. Utlösningsmekanismen krånglade och när gärningsmannen gick från Drottninggatan till en granngata så exploderade bomben. Gärningsmannen själv dog, men han misslyckades med att döda ett stort antal julhandlade människor (Aftonbladet 11/12 2015). Konsekvenserna hade kunnat bli omfattande.

Då angav Akilov i förhör: ”Jag tänkte att det skulle bli förluster i svensk befolkningsstyrka, så att Sverige börjar fundera på sitt agerande när man hjälper med miljarder av dollar i kriget mot den Islamiska staten.”

”Terrorism kommer inte av utanförskap.”

Att Sverige numera är under konstant hot, att en svensk landslagströja kan vara en riskfaktor och att antisemitismen gör svenska judar otrygga kräver onekligen ett politiskt ledarskap av extraordinär klass. Det börjar i en korrekt analys om varför situationen ser ut som den gör och vem som bär ansvaret för den. Den fortsätter i att dra rätt slutsatser om på vilket sätt Sverige på bäst sätt kan skyddas framgent.

Nuvarande regering har knappast nått fram. Men det är oerhört svårt att finna att Magdalena Andersson gör mer än famlar i mörkret efter svar.

Annons
Annons
Annons
Annons