Sysav gör kläder mer hållbara
Kläder och textilier har hittills varit svårt att hitta ett bra kretslopp för. Det är ohållbart att lägga så mycket energi på material och sen bara slänga kläderna, i bästa fall för att de gått sönder och i sämsta fall för att man tröttnat eller de blivit omoderna. Det finns gränser hur mycket secondhand-kläder som kan säljas även om marknaden har ökat i och med att klimatet kommit i fokus. Alla som gått in i en stor klädaffär vet att alla dessa kläder knappast går att sälja. Nu har Sysav i Malmö skaffat en ny sorteringsmaskin som ska göra textiliernas livscykel mer hållbar.
Det är genom Vinnovaprojektet SIPTex som 25000 ton kläder årligen ska sorteras och därmed lättare återvinnas. Alternativet har hittills varit att bränna upp textilierna. Men med tanke på allt vatten som går åt till att odla bland annat bomull är det synnerligen slöseri med resurser att bara elda upp allt. SIPTex betyder Svensk Innovationsplattform för Textilsortering och finns i Norra Hamnen i Malmö.
Det är hög tid och mycket glädjande att denna sortering kommit igång, med en anläggning som är först i världen i sitt slag. Än så länge kommer textilierna från företag som är med i projektet, men privatpersoner kan lämna till Myrorna och Human Bridge som också är med i arbetet. Det är även planerat att ställa ut insamlingscontainrar på några återvinningscentraler i Malmö. Maskinen använder sensorer för att sortera vilken kvalité plagget har, vilket gör den mer träffsäker än det mänskliga ögat och handen. Att anläggningen tillkommit genom ett stort innovationsprojekt är en bonus för miljöarbetet i Malmö, Skåne och Sverige.