Annons

Sofia Nerbrand: Torskarna är för billiga – sexköp både olagligt och omoraliskt

Den som köper sex på en thaimassagesalong gör något både olagligt och omoraliskt.
De borde få betala ett högre pris än böter.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 januari 2024 • Uppdaterad 22 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
En man dubbelswishar pengar till en thaisalong i Kristianstad – en överföring för traditionell massage, en överföring för sexuella handlingar.
En man dubbelswishar pengar till en thaisalong i Kristianstad – en överföring för traditionell massage, en överföring för sexuella handlingar.Foto: Polisen

Hoppas att de som har gjort sig skyldiga för sexbrott skäms. Att utnyttja kvinnors utsatta ställning och kroppar är förkastligt. Äckligt.

Men ingen av de 16 torskar som hittills har åtalats eller dömts för att ha köpt sex på en bordell – maskerad som thaimassagesalong – i Kristianstad verkar ha några ångerkänslor. De hävdar att den kvinnliga massören har tvingat eller lockat dem till att betala för en sexuell tjänst. Eller så skyller de på att de inte har vetat att det är brottsligt (Kb/Nsk 18/1).

Annons

En 61-årig man från Tomelilla förklarade i polisförhör att han ”inte tänker så”: ”Jag ser det inte som ett brott med könsmassage.” Och så dubbelswishade han 500 kronor för kroppsmassagen – och 550 kronor för att en kvinna i 25-årsåldern även masserade hans kön (Kb/Nsk 4/1)

Så mycket för att ta eget ansvar – eller ens se sig själv i spegeln. Vi talar om vuxna män. Klart att de är medvetna om att sexköp är fel och olagligt i Sverige.

Och kanske skulle de ägna någon sekund åt att fråga sig om de utländska kvinnor som jobbade som massörer verkligen ville utgöra sexuella handlingar, eller om de tvingades till det.

Sverige blev 1999 det första landet i världen att förbjuda köp av sexuella tjänster utan att kriminalisera de personer som säljer sex. Men det är olagligt att främja eller förmedla prostitution – koppleri.

Nu ska den misstänkta bordellmamman och hennes ex-man ställas inför rätta efter en omfattande polisutredning. På torsdagen åtalades de för just grovt koppleri respektive grovt penningtvättsbrott.

Enligt åklagaren ska den kvinnliga ägaren till thaimassagesalongen under tre år ha fått minst nio av sina anställda att sälja sex. Hon ska ha utnyttjat att kvinnor i salongen kom till Sverige på turistvisum. Dessutom ska hon medvetet ha tjänat miljonbelopp på deras ”extra tjänster”.

”Begriper alla män hur motbjudande det kan vara för kvinnor att sälja sina kroppar till okända män?”

Nu får domstolen avgöra om paret är skyldiga. Om så är fallet är deras agerande cyniskt och de bör få kännbara straff.

De hittills fällda torskarna har kommit för billigt undan – de har bara fått betala böter.

Den svenska sexköpslagen har emellertid fått positiva konsekvenser; färre män har köpt sex här än i andra länder där prostitution är helt lagligt såsom i Tyskland.

Det finns dock skillnader i hur män och kvinnor i Sverige ser på sexköpslagen. Nio av tio kvinnor stödjer lagen, medan bara sex av tio män gör det. Man kan alltså fortfarande fråga sig om alla män begriper hur motbjudande det kan vara för kvinnor att sälja sina kroppar till okända män.

Annons

Thaisalongens hundratals dubbelswishande manliga kunder antyder att så inte är fallet.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons