Annons

Sofia Nerbrand: Våldsspiralen måste få oss att tala om normer och värderingar

Om unga inbillar sig att kriminalitet och våld är vägen till framgång räcker inte en massa praktiska insatser och hårdare tag.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 september 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Lag och rätt.
Lag och rätt.Foto: HENRIK MONTGOMERY

SVT:s nyhetsprogram Aktuellt sändes i sin helhet från Uppsala på tisdagskvällen. Anledningen är en rad mycket grova våldsbrott där. Under de senaste dagarna har tidigare obeträdda gränsmarker passerats: En mor till en gängkriminell i nätverket Foxtrot har skjutits till döds i sitt hem, den ”kurdiska rävens” (Rawa Majid) flickväns mamma har attackerats. Och en skötsam 25-årig man, Mogos Amanuel Tesfemariam, sköts i huvudet utanför sin bostad när han var på väg till sitt jobb i hemtjänsten tidigt på morgonen – man tror att någon torped misstog honom för någon annan.

”Något är fundamentalt fel. Sjukt.”

Några utomsocknes ynglingar är häktade för de senaste dåden och i Uppsala finns hela 571 individer som ingår i olika kriminella nätverk, enligt polisens kartläggning.

Annons

Den senaste tidens gängrelaterade våldsvåg saknar motstycke i sin omfattning, menar rikspolischef Anders Tornberg.

Vad är det som har hänt? Hur kan ett av världens rikaste länder skakas av så mycket dödligt våld på gator och torg – och i människors hem?

Något måste ha hänt värderingsmässigt rörande social status när tonåringar tar på sig att döda någon utan att ens ta betalt.

Något är fundamentalt fel. Sjukt.

Aktuellt hade en lång rad gäster som diskuterade vad det allmänna kan göra, men två aspekter lyste med sin frånvaro: värderingar och föräldrarnas roll.

Vad är det för normer och ideal dessa våldsamma ungdomar har? Hur har det kunnat bli så coolt att bli kriminell? Aktuellt handlade bara om materiella ting. Men vi kan inte söka allt i för få sociala insatser och arbetstillfällen.

Även en tonåring har ett ansvar för att sköta sig och ta ansvar. Visa hänsyn och göra en insats för andra. Inte bara jaga snabba cash, märkeskläder och ytliga gillanden från jämnåriga.

Och var är föräldrarna i allt detta? På sedvanligt svenskt manér tog journalisterna upp vad polisen, skolan, socialen, avhopparverksamheter, fritids och politikerna gör. Men barn är inte bara en angelägenhet för det offentliga. Föräldrar har ett ansvar att ta om hand och uppfostra sina barn.

Och vilken betydelse har invandringen haft för framväxten av gäng och klaner? Vilka kulturella skillnader har vi underskattat i Sverige och hur ska vi ta oss an dem? Vi är – eller var? – ett av världens mest moderna länder med en utpräglad individualism, sekularism och homogenitet. Många som har kommit hit har en vitt skild syn på staten, samhällskontraktet och tilliten till sina medmänniskor.

Låt oss tala om detta. Också.

Annons

Normer och värderingar. Och att det finns lagar, regler och moraliska gränser som vi förväntar oss att alla följer. Punkt.

Annons
Annons
Annons
Annons