Annons

Sofia Nerbrand: Styret måste sätta sig i förarsätet och berätta vart Kristianstad ska

Uppgiften för ledande kommunpolitiker är att föra och förändra – inte att förvalta och försena.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 april 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Majoritetsstyret i Kristianstad. Kommunalråden Christina Borglund (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).
Majoritetsstyret i Kristianstad. Kommunalråden Christina Borglund (KD), Camilla Palm (M) och Ian Fernheden (SD).Foto: Mikael Persson

I tisdags sammanträdde de 65 kommunfullmäktigeledamöterna i Rådhus Skåne i Kristianstad. Årsredovisningen för 2022 och investeringsbudgeten får sägas vara de tyngsta ärendena på dagordningen. Kan tyckas trist och tekniskt, men betänk då att 21,46 kronor av varje hundralapp du tjänar går in i kommunens finanser via skattsedeln.

Så vad f-n får du för pengarna? (som näringslivsprofilen Leif Östling drastiskt uttryckte det häromåret).

Annons

Du kan glädja dig åt att under förra året invigdes bland annat Badriket, Fritidsbanken och två förskolor. Kommunen gick också med ett överskott på 453 miljoner kronor – mycket på grund av att en del budgeterade investeringar inte blev av.

Man ska absolut vara försiktig med skattebetalarnas pengar och inte låna för mycket, men det är även dyrbart att inte satsa för framtiden. Investeringar är nödvändiga för att öka tillväxt, attraktionskraft och livskvalitet.

Men kommunfullmäktige beslutade att återremittera den av majoriteten föreslagna revideringen av investeringsbudgeten för 2023 – som omsluter nära 1,5 miljarder kronor – efter att oppositionen ställt relevanta frågor om kostnaderna för ombyggnaden av centrala reningsverket.

Även frågan om en ny gymnasieorganisation och flytt av Österänggymnasiet kom upp under sammanträdet, efter att Liberalernas Daniél Tejera (som fram till den 31 december var ordförande i barn- och ungdomsnämnden) ställde frågan varför kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) beställt en ny kostnadsutredning för en renovering av Österänggymnasiet.

Nu vill/kan hon inte svara på hur planerna ser ut för skolans verksamhet. Trots att M suttit vid makten i åratal och så sent som i november förra året var med och fattade beslutet om att eleverna i framtiden ska gå i en del av Galleria Boulevard hänger hela frågan nu i luften.

Det är inte bra.

Detta föranleder också följande frågor: Vem är det som kör kommunen egentligen? Vad vill och förmår den politiska ledningen att uträtta? Hur ser deras vision och färdplan ut?

Att inte fatta beslut och få saker på plats kan skapa enorma alternativkostnader. Tänk på bakgrunden till den rådande energikrisen och det nedrustade försvaret. Eller att Sverige inte hade några beredskapslager när pandemin slog till.

”Vem är det som kör kommunen egentligen?”

Priset för att renovera de nuvarande undervisningslokalerna är inte detsamma som kostnaderna för om flytten in till stan blir försenade – eller inte alls blir av. Att få gymnasister till den av kommunen inköpta södra delen av gallerian kommer att förhöja såväl innerstaden som tonåringarnas vardag. I den åldern är det roligt och viktigt att kunna plugga på ett fik i stan med kompisarna.

Sådana aspekter borde också in i kalkylen. Samt den nu uppkomna osäkerheten, den bristande kommunikationen och gallerians sorgliga ödslighet.

Uppgiften för ledande kommunpolitiker är att föra och förändra – inte att förvalta och försena. Trion Camilla Palm (M), Ian Fernheden (SD) och Christina Borglund (KD) behöver sätta sig i förarsätet och berätta vart Kristianstad ska.

Annons
Annons
Annons
Annons