Annons

Sofia Nerbrand: Vi vill ha verkstad i kommunfullmäktige

Högermajoriteten som styr Kristianstad måste förmå få ihop en tillräckligt lång dagordning.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 maj 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Rådhus Skåne. Upprop med ett fullsatt kommunfullmäktige i Kristianstad.
Rådhus Skåne. Upprop med ett fullsatt kommunfullmäktige i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

På tisdag i nästa vecka skulle kommunfullmäktige i Kristianstad ha sammanträtt. Så blir det dock inte – för det fanns inte tillräckligt många ärenden att behandla, bedömde presidiet. Det är bra att det inte slösar pengar på ett alldeles för kort möte med 65 ledamöter.

Men.

Annons

Den stora kostnaden består i att Kristianstad saknar en påhittig, driven och effektiv politisk ledning. Trots att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har egen majoritet, och därför kan få igenom vad de vill, lägger de inte fram tillräckligt många förslag. Ergo – för lite händer. Och det är tredje gången under våren 2023 som fullmäktige ställs in, vartannat möte. Det är mycket. Alldeles för mycket.

”Det måste ur demokratisk synpunkt åtminstone finnas en läktare att sitta på.”

Tja, det är enkelt att sitta på läktaren och tycka till kan någon från styret invända. Förvisso, men det måste ur demokratisk synpunkt åtminstone finnas en läktare att sitta på. Kommunfullmäktige är den viktigaste arenan som finns för medborgare, medier och opposition att lyssna, utvärdera och göra sin röst hörd.

Det saknas inte heller problem eller potential att jobba med.

Företagsklimatet är till exempel inte tillräckligt bra i Kristianstad, enligt näringsidkare i kommunen. Den politiska ledningen skulle gott kunna lägga fram en åtgärdsplan för att underlätta för entreprenörer och investerare att verka här. Det handlar också om att förändra förhållningssättet i förvaltningen så att den prioriterar tillgänglighet och tillväxt.

Utanförskapet bland utrikesfödda, inte minst kvinnor, är högre i Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge och Osby än i det segregerade Malmö. Styret borde verkligen ägna tid och resurser för att få fler att försörja sig själva genom eget arbete. Varje person som går från bidrag till jobb är en vinst för alla.

Stadsutveckling är ett centralt verktyg för en politisk ledning att locka talanger, verksamheter och för att underlätta framsteg. Kristianstad har en mycket vacker stadskärna. Kommunen borde ta fram en plan för hur den ska förfinas i enlighet med den befintliga karaktären. Gör inte som så många andra städer som förfular med brutalism, punkthus och höghus. Galleria Boulevard blev inte den pärla som många hoppades på, lär av det.

Stråket längs Helge å vid Tivoliparken och Barbackaområdet kan till exempel lyftas och bli en mer levande miljö. Sätt igång med att ta fram förslag på mötesplatser, och rent av en badplats.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) är i det civila turismansvarig i Östra Göinge kommun. Hon borde dra nytta av sina erfarenheter och nätverk därifrån och dra igång ett stort arbete för att sätta nordöstra Skåne på kartan. Vårt hörn är oförtjänt anonymt. Här finns massor för människor att besöka och uppleva. Och upptäcka att livskvaliteten är värd att flytta hit för.

Kristianstads kommun behöver lyfta och utvecklas, och det kräver att det är verkstad i den högsta beslutande församlingen.

Annons
Annons
Annons
Annons