Hittelön för borttappade bitcoin: 600 miljoner

Att hålla reda på gamla hårddiskar och andra dataminnen är inte lätt. Men att tappa bort fel pryl kan stå en dyrt – särskilt om den innehåller bitcoin.
Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Bitcoin-reklam i Tokyo. Arkivbild.
Bitcoin-reklam i Tokyo. Arkivbild.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

James Howells i Wales var tidigt ute med kryptovalutan, och växlade till sig 7 500 bitcoin för mer än tio år sedan, då de bara var värda några kronor styck. De digitala pengarna lade han på en hårddisk – som 2013 försvann i en flyttstädning.

Sedan dess har han grämt sig, i takt med bitcoins osannolika kursrusningar. I dag är 7 500 bitcoin värda över 2,3 miljarder kronor. Och i Howells fall tros denna förmögenhet ligga någonstans djupt begraven på en soptipp i kuststaden Newport.

– Jag erbjuder mig att donera 25 procent till staden Newport, för att dela ut bland alla invånare, om jag hittar mina bitcoin, säger han till CNN.

Det motsvarar uppemot 600 miljoner kronor, eller flera tusen kronor per person i staden.

Men kommunens styrande är kallsinniga, inte minst för att det är högst osäkert i vilket skick hårddisken skulle vara om den hittades.

"Kostnaden för att gräva upp soptippen, att lagra och behandla allt avfall, skulle kunna springa i väg till miljoner pund – utan någon garanti för att hitta hårddisken, eller för att den är i fungerande skick", skriver kommunens talesperson till CNN.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.