KI: Minskad omsättning i handeln

Omsättningen i näringslivet var oförändrad i januari jämfört med december, enligt en extra mätning gjord av Konjunkturinstitutet (KI). Men inom handel pekar det svagt nedåt.
Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Konjunkturinstitutet presenterar en extra mätning av hur det går för företagen i svensk ekonomi. Arkivbild
Konjunkturinstitutet presenterar en extra mätning av hur det går för företagen i svensk ekonomi. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Andelen företag inom handeln som anger minskad omsättning jämfört med normalt ökade till 54 procent i januarimätningen, en ökning med 1 procentenhet jämfört med december.

Enligt mätningen, som genomfördes 11-13 januari, har 47 procent av företagen i näringslivet en lägre omsättning jämfört med normalt. Detta är en minskning med 6 procentenheter jämfört med den föregående undersökningen och en nedgång från 74 procent i motsvarande mätning i maj 2020.

Hotell- och restaurangbranschen är hårt drabbad i coronakrisen. Enligt Konjunkturinstitutets beräkningar är det nuvarande omsättningstappet i branschen 61 procent vilket är 3 procentenheter bättre än jämfört med förra undersökningen då tappet var 64 procent. I mitten av november var tappet drygt 50 procent.

För tjänstesektorn har andelen företag som uppgett att de har lägre omsättning än normalt minskat till 51 procent i januari, ned från 57 procent.

Inom bygg- och anläggning är det knappt 30 procent av företagen som uppger att omsättningen är lägre än normalt.

Det är något bättre läge än för tillverkningsindustrin, där 32 procent svarar att omsättningen är lägre än normalt. Det kan jämföras med 43 procent i decembermätningen.

KI:s extra företagsundersökning görs på grund av coronakrisen och har pågått sedan i maj 2020. Nästa undersökning kommer ska presenteras den 16 februari.

Helena Wande/TT

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.