Många hushåll har små marginaler

Drygt en av fem klarar sig ekonomiskt max tre månader vid arbetslöshet och var tionde saknar helt en sparbuffert.
Det visar en färsk undersökning.
Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Snåla marginaler för många hushåll. Arkivbild.
Snåla marginaler för många hushåll. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många är relativt väl rustade för en privatekonomisk kris i coronavirusets spår, men vissa klarar sig inte länge, visar en Sifoundersökning som Swedbank beställt.

"De allra flesta har fått det väsentligt bättre de senaste tio till femton åren men det gäller inte alla. Många lever fortfarande från hand till mun. Marginalerna i hushållsekonomin är små och en eventuell arbetslöshet skulle påverka dem hårt", skriver Swedbanks privatekonom Arturo Arques i en kommentar.

Nästan hälften av de tusen tillfrågade har sparkapital för att klara ett bortfall på mer än tre månadslöner efter skatt. Men knappt tre av tio har bara lagt undan för att klara sig max en månad.

Nu när arbetslösheten skenar svarar sju av tio att de är med i en a-kassa. En av tre har dessutom en kompletterande inkomstförsäkring, som regel via facket.

Många fruktar nu ett boprisfall i krisens spår. Tre av fyra svarande säger sig ändå kunna bo kvar i sin bostad i tolv månader i händelse av arbetslöshet eller långvarig sjukdom.

Fakta: Undersökningen

Fakta: Undersökningen

1 060 personer i åldrarna 16 till 64 år svarade under perioden 27–29 mars.

Källa: Sifo, Swedbank

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.