Putin: Energi inget geopolitiskt vapen

Anklagelser om att Ryssland skulle använda energi som ett geopolitiskt vapen är "politiskt motiverat babbel utan grund", hävdar president Vladimir Putin.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Rysslands president Vladimir Putin bedyrar att gasleveranserna till väst kan ökas när helst det önskas.
Rysslands president Vladimir Putin bedyrar att gasleveranserna till väst kan ökas när helst det önskas.Foto: Sergei Ilnitsky/AP/TT

Putin lovar att öka gasleveranserna till väst när helst det önskas. Ryssland levererar i dag runt en tredjedel av all naturgas som importeras till Europa.

Utspelet från den ryske presidenten kom på ett klimat- och energiforum i Moskva, efter anklagelser från EU-länder om att landet skulle strypa gasflödet och pressa upp priserna. Det påstådda syftet skulle vara att utöva påtryckningar på europeiska länder att skriva på längre kontrakt, och att godkänna den kontroversiella gasledningen Nordstream 2.

Allt detta förnekas av Putin.

– Om de ber oss att leverera mer, är vi beredda att göra det, sade Putin och tillade att Ryssland ökar volymerna "så mycket som våra partner ber oss om".

Den rådande gasbristen som lett till höga priser skyller Putin på "brister i systemet". Han betonar vikten av att hitta långsiktiga mekanismer för att stabilisera marknaden i ett "svårt läge".

Rysslands energiminister Nikolaj Sjulginov sade tidigare under onsdagen att nya kontrakt behövs för att öka gasleveranserna till Europa.

De skenande gaspriserna i Europa hänger främst ihop med ett minskat utbud från ryska Gazprom, framför allt exporten som går via Ukraina. Även brist på vindkraft i Europa, samt en allmänt högre global efterfrågan på gas gör sitt till.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.