Annons

17 kärleksbarn i stark teatersäsong

Publicerad 28 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

14 september inleder Malmö Stadsteater säsongen med Virginia Woolfs Orlando på Hipp. (Läs mer om uppsättningen i artikeln bredvid)

– Det här är en fantastisk könsklassiker som stått på vår önskelista länge, säger Malmö Stadsteaters chef Kitte Wagner när hon hälsar välkomna till presentationen av en säsong hon beskriver som väldigt stark.

Annons

– Vi presenterar 17 kärleksbarn för er, konstaterar hon och beskriver hur arbetet med att ta fram en säsong börjar med tusen idéer.

På Intiman blir det författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wengers pjäs Minnesstund som öppnar säsongen.

– Den är verkligen som en present när man börjar läsa den, orden dansar i munnen, beskriver skådespelaren Katarina Lundgren Hugg som spelar en mamma som ska ordna en minnesstund för sin döda son.

– Det här är en underbar berättelse om familjedynamik och om lögner, lögner och lögner, inflikar Kitte Wagner.

Efter Minnesstund är det Aischylos 2 500 år gamla tragedi De skyddslösa kvinnorna som tar plats på Intimans scen i samarbete med danska Betty Nansen Teatret och Aalborg Teater.

– Jag tror att det är den äldsta tragedin som finns och vi ska göra den med en Malmökör av unga kvinnor, berättar Kitte Wagner. Pjäsen handlar om kvinnor som flyr över havet från Afrika för att söka skydd i Europa och det är en historia vi känner igen från vår tid, det här är verkligen ett politiskt statement.

Den kommande säsongen innehåller också flera nyskrivna pjäser. Den tyska dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennig, vars pjäs Det svarta vattnet spelades på Intiman hösten 2017, har skrivit pjäsen Halva månen speciellt för Malmö Stadsteater och regisserar själv.

– Han beskriver det som att han blev kär i skådespelarna här, berättar Kitte Wagner om pjäsen som beskrivs som en kärleksberättelse för vår tid.

Nyskriven är också Prekariatet, som skapats av den danska dramatikern Liv Helm och Malmö stadsteaters dramaturg Felicia Ohly och har nyskriven musik av Matilde Böcher.

– Prekariat är ett ord för dem som har osäkra anställningsvillkor och vi gick ut och efterlyste Malmöbor och gjorde 15 intervjuer som sedan har mynnat ut i fem karaktärer, berättar Felicia Ohly om föreställningen.

Annons

Nytt och mycket musik är det också i Brecht – i mörka tider där skådespelaren Sven Boräng och en pianist bjuder på ett musikprogram av dramatikern Brechts dikter och sånger och brev och beskriver hur Brecht från att ha varit framgångsrik blir immigrant och flykting och tvingas leva i exil.

– Brecht var ungefär lika gammal som jag då så det handlar också en hel del om min relation till honom och hur man kan koppla hans tid till vår, beskriver Sven Boräng sitt soloprojekt.

På Unga Malmö Stadsteater blir det också nyskrivet i form av Emma Broströms Historiska systrar som lyfter kvinnor i historien som inte fått synas och höras.

– Vi har under säsongen som övergripande tema att ge röst till dem som inte brukar höras, säger Sara Cronberg som är Unga Teaterns konstnärlige ledare.

Sara Cronberg står själv bakom konceptet för en annan av Unga Teaterns föreställningar – Ögonvittnen.

– Pjäsen är en fortsättning av ett projekt där vi, i samarbete med Malmögruppen Bombina Bombast, har intervjuat överlevare från andra världskrigets koncentrationsläger, berättar Sara Cronberg. På scen blandar vi filmbilder från intervjuer med två av överlevarna med skådespelare som berättar.

Unga Teatern står också för säsongens stora familjeföreställning på Hipp, den klassiska sagan Hans och Greta.

– Det är en grym och otäck saga men barnen tar också saken i egna händer och påverkar sina liv och sin tid, säger Sara Cronberg.

Unga Malmö stadsteater bjuder också på nypremiär av sin prisade pjäs En annan värld och även Malmö Stadsteater har en nypremiär på programmet – Fröken Julie som spelades 2017.

Sedan tidigare är det också klart att musikalen ”Hedwig and the angry inch” kommer till Hipp med Lindy Larsson i huvudrollen. Det blir också gästspel av den australiensiska nycirkusen Circa på Hipp i maj nästa år.

Annons

– Och så gör vi en stor klassisk komedi, nämligen Tartuffe, avslöjar Kitte Wagner. Det är en av historiens bästa komedier och den ligger högt upp på vår trogna publiks önskelistor.

Kitte Wagner berättar också att lunchteatern kommer tillbaka, nu med ett musikprogram lett av skådespelaren Mari Götesdotter.

– Och så är vi väldigt glada över att vi äntligen kan ha premiär för En handelsresandes död, lägger hon till. Vi fick ställa in förra säsongen på grund av sjukdom. Då var den nästan klar och nu får vi äntligen se hur den blir.

Fakta:

Malmö stadsteater säsongen 2019/2020

2019:

14/9: Orlando av Virginia Woolf. Regi av Sara Cronberg. Spelas på Hipp

20/9: Minnesstund av Alejandro Leiva Wenger. Regi av Martin Rosengardten. Spelas på Intiman

10/10: Det skyddssökande kvinnorna av Aischylos. Regi av Simon Boberg. Spelas på Intiman

24/10: Lunchteater med skådespelaren Mari Götesdotter. På Intiman.

20/11: Brecht – i mörka tider, ett koncept av Kitte Wagner, Henrietta Hultén och Sven Boräng. Spelas på Hipp.

20/12: En handelsresandes död av Arthur Miller. Regi av Dennis Sandin. Spelas på Intiman.

2020:

16/1: Hedwig and the angry inch av John Cameron Mitchell och Stephen Trask. Spelas på Hipp.

1/2: Fröken Julie av August Strindberg. Nypremiär i regi av Moqi Simon Trolin. Spelas på Hipp.

8/2: Prekariatet av Liv Helm och Felicia Ohly. Regi av Liv Helm. Urpremiär. Spelas på Intiman.

27/3: Tartuffe av Molière. regi av Dennis Sandin. Spelas på Hipp

24/4: Halva månen av Roland Schimmelpfennig. Regi av Roland Schimmelpfennig. Urpremiär. Spelas på Intiman

20/5: Humans av Yaron Lifschitz och Circaensemblen. Gästspel av cirkusensemblen Circa. Spelas på Hipp

Unga Malmö Stadsteater:

2019:

5/9: Historiska systrar av Emma Broström. Regi av Phy Huss-Wallin. Spelas på Sudion.

18/10: En annan värld av Sara Cronberg. Regi av Sara Cronberg. Nypremiär. Spelas på Studion.

8/11: Hans och Greta av Bröderna Grimm. Regi av Moqi Simon Trolin. Spelas på Hipp.

2020:

6/2: Ögonvittnen – efter dokumentära berättelser av Lea Gleitman och Stefan Zablocki. Urpremiär. Spelas på Studion.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons