Annons

22-åring anhållen för mordet på Karolin Hakim

En 22-årig man anhölls på måndagen misstänkt för att ha skjutit ihjäl den 31-åriga småbarnsmamman Karolin Hakim på Sergels väg den 26 augusti 2019.
Avtjänar straff
Flera misstänkta
Malmö • Publicerad 25 januari 2021 • Uppdaterad 14 december 2021
Polisen släppte bilder på den misstänkte skytten två månader efter mordet på Karolin Hakim. 22-åringen som nu misstänks för mordet tros vara mannen på bilden.
Polisen släppte bilder på den misstänkte skytten två månader efter mordet på Karolin Hakim. 22-åringen som nu misstänks för mordet tros vara mannen på bilden.

Mannen misstänks på sannolika skäl för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. 22-åringen misstänks vara den som sköt Karolin Hakim till döds utanför hennes hem på Sergels väg. I famnen hade hon sitt barn.

– Misstanken mot honom är att han skjutit Karolin Hakim, säger kammaråklagare Lisa Åberg, som leder mordutredningen.

Annons

Två månader efter mordet släppte polisen bilder på en man i mörk luvtröja som är på väg att hoppa in i en bil. Han pekades då ut som en av skyttarna.

– Den personen som figurerar på bild i medier är den personen som vi menar sköt Karolin Hakim, bekräftar Lisa Åberg på måndagen.

22-åringen avtjänar just nu fängelsestraff för ett annat brott. Vilket brott det gäller vill Lisa Åberg inte redogöra för.

Karolin Hakim hade utbildat sig till läkare i Polen innan hon mördades.
Karolin Hakim hade utbildat sig till läkare i Polen innan hon mördades.

– Jag vill inte uttalat mig om vad han misstänks för i detta läget, innan häktningsframställan lämnats in.

22-åringen har nästan från början varit ett av polisens huvudspår i mordutredningen.

– Hans namn har funnits med i utredningen under en längre tid. Misstankarna har kommit att stärkas allt eftersom. Hans namn figurerade tidigt i utredningen, framhåller Lisa Åberg, som inte vill gå in på vilken bevisning hon åberopar och om det finns någon teknisk bevisning mot 22-åringen.

– Det vill jag inte uttala mig om.

Polisens teori är att mördarna var ute efter Karolin Hakims sambo. Han har ett brottsligt förflutet, och var bland annat inblandad i ett uppmärksammat rån i Danmark. Han hann fly från mördarnas kulor. I stället sköts Karolin Hakim till döds.

Mordet väckte stor uppmärksamhet i hela Sverige. En debatt uppstod om det grova våldet i både Malmö och övriga landet. Flera tunga politiker fördömde dådet.

Fyra personer är för närvarande misstänkta för inblandning i mordet, bland annat för att ha hjälpt mördaren med flyktfordonet. Sedan i våras sitter en 25-årig man häktad för medhjälp till mord. Ytterligare två personer är fortfarande misstänkta, men är inte längre frihetsberövade.

En minnesceremoni hölls i Luftkastellet efter mordet.
En minnesceremoni hölls i Luftkastellet efter mordet.
Annons

Det är första gången någon gripits misstänkt för att ha hållit i mordvapnet när Karolin Hakim sköts till döds. Ytterligare en skytt befann sig på mordplatsen. Men där har polisen ännu inte gripit någon misstänkt. Lisa Åberg vill inte uttala sig om det finns en utpekad person som utreds.

Senast på torsdag ska kammaråklagare Lisa Åberg besluta om mannen ska begäras häktad.

Komplex utredning

Om och i så fall när det kan bli tal om ett eventuellt åtal i mordutredningen kan Lisa Åberg inte svara på i dagsläget.

– Det är svårt att säga. Det är en komplex utredning. Jag vill inte uttala mig om några tidsprognoser i detta läget av utredningen.

Lisa Åberg vill inte heller säga om hon kan gå vidare med åtal mot bara en av de båda skyttarna.

– Ett åtal måste inte omfatta alla. Men det är för tidigt att säga.

Mordplatsen fylldes av blommor och porträtt på Karolin Hakim efter det brutala mordet.
Mordplatsen fylldes av blommor och porträtt på Karolin Hakim efter det brutala mordet.Foto: Johan Nilsson / TT
Stefan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons