Annons

26 irakiska medborgare tvångsutvisade

26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen, bekräftar Kriminalvården för SVT Nyheter.
Politik • Publicerad 26 september 2023
26 irakiska medborgare tvångsutvisades i morse från Sverige. Arkivbild.
26 irakiska medborgare tvångsutvisades i morse från Sverige. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På tisdagsmorgonen rapporterade Ekot i Sveriges Radio att ett specialchartrat flygplan lyft från Arlanda mot Bagdad. Ombord fanns 26 irakiska medborgare tillsammans med personal från Kriminalvårdens transporttjänst och poliser.

Kriminalvården bekräftade på tisdagseftermiddagen för SVT att myndigheten genomfört transporten av de 26 personerna, som mottagits i Irak.

Annons

Irak har tidigare inte velat ta emot personer som tvångsutvisats från Sverige, men det förhållningssättet kan nu ha förändrats. Enligt Ekot har samtal mellan länderna pågått under en tid om hur irakiska medborgare som inte återvänder frivilligt ska hanteras.

Ingen representant från den svenska regeringen har velat kommentera uppgifterna om tvångsutvisningen.

TT har sökt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och utrikesminister Tobias Billström (M), vars pressekreterare hänvisar frågan vidare till Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet (UD) skriver att samtal har förts mellan Sverige och Irak, utan att gå in närmare på dagens utvisning.

”Det finns dialog och samarbete mellan Sverige och Irak på många olika områden. Inom ramen för samarbetet sker kontinuerliga samtal på olika nivåer. I övrigt vill vi i nuläget inte kommentera innehållet i dessa samtal”, skriver UD.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons