Annons

4 000 kroppar identifierade i Libyen

Libyen • Publicerad 17 september 2023
Sök- och räddningsinsatsen efter översvämningskatastrofen i Libyen pågår fortfarande. Bilden är från i fredags.
Sök- och räddningsinsatsen efter översvämningskatastrofen i Libyen pågår fortfarande. Bilden är från i fredags.Foto: Ricardo Garcia Vilanova/AP/TT

Närmare 4 000 kroppar som hittats i samband med översvämningskatastrofen i Libyen har hittills identifierats. Samtidigt saknas ännu över 9 000 personer, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Sökinsatser pågår fortfarande för att hitta kroppar i leran och till havs, samtidigt som hoppet om att finna överlevande blir allt mindre.

Annons

Förra helgen orsakade stormen Daniel enorma översvämningar i de östra delarna av Libyen. Två kollapsade dammar ledde till tusentals döda i staden Dernah vid Medelhavet.

WHO samarbetar med myndigheterna för att ta itu med hälsobehoven hos de uppskattningsvis 35 000 som fördrivits från sina hem i samband med katastrofen.

Myndigheter och hjälporganisationer har uttryckt oro för att vattenburna sjukdomar ska spridas, vilket riskerar att förvärra den humanitära krisen i landet.

"Detta är en katastrof av episka proportioner", säger Ahmed Zouiten, representant för WHO i Libyen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons