Annons

500 anställda efter vårdens upprop

Sedan mitten av mars har mer än 5 000 personer anmält intresse för att hjälpa regionen med arbetet med covid-19. 500 av dessa har anställts.
SKÅNE • Publicerad 14 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är helt fantastiskt, det visar på ett enormt engagemang, säger Lea Blomberg, enhetschef på Region Skånes HR-avdelning i ett pressmeddelande.

Tidigt under pandemins utbrott startades en webbsida där intresserade kunde anmäla sitt intresse för att hjälpa till. Förutom hjälp till själva vården behövde regionen också hjälp i anslutning till detta, så som fler lokalvårdare.

Annons

De som anmält sitt intresse men inte hade rätt kompetens hänvisades istället till Röda Korset eller kommunerna.

Flest nya på Sus

Framför allt Skånes universitetssjukhus har fått ett tillskott, med drygt 300 undersköterskor, sjuksköterskor och läkarassistenter.

– Jag jobbar några pass i veckan. Jag gör det för att det är kul att jobba i vården och för att jag vill dra mitt strå till stacken under pandemin. Det passar fint eftersom jag den här terminen skriver på mitt examensarbete och kan vara mer flexibel, säger Simon Karlelid som studerar sin tionde termin på läkarutbildningen, och som jobbar i provtagningstältet i Lund.

Till Skånes sjukhus nordost respektive nordväst har det anställts totalt ett 70-tal sjuksköterskor och undersköterskor, medan primärvården också fått ett litet tillskott.

Dessutom har mer än 80 personer anställts av Regionservice. Här rör det sig framför allt om lokalvårdare, tvättbiträden och servicevärdar.

Aktuella siffror

Parantes () indikerar ändring sedan föregående dag.

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 164 (+36)

Totalt antal provtagna i Skåne: 11 109 (+ 310)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: 75 (+3) varav 21 (0) i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 110 (0)

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons