Annons

Åklagare vill stoppa Trump från påhopp

Åklagare vill juridiskt hindra USA:s tidigare president Donald Trump från att fälla hetsiga eller hotfulla kommentarer om vittnen, advokater, domare och jurymedlemmar i fallet där han anklagas för att ha försökt omkullkasta resultatet i presidentvalet.
USA • Publicerad 16 september 2023
Åklagare vill att rätten varnar Trump från att fälla hotfulla kommentarer om personer som deltar i rättegången mot honom. Arkivbild.
Åklagare vill att rätten varnar Trump från att fälla hotfulla kommentarer om personer som deltar i rättegången mot honom. Arkivbild.Foto: Dana Verkouteren/AP/TT

Trumps offentliga kommentarer hotar att skrämma de som kallas till rätten samt de som arbetar med fallet, enligt den särskilde åklagaren Jack Smith och hans medarbetare, som citerat inlägg av Trump i en skrivelse till rätten.

"Om du ger dig på mig, ger jag mig på dig", har Trump till exempel skrivit på sociala medier, framhäver åklagaren, som vill se en snäv och väldefinierad varning till Trump inför rättegången.

Annons

Åklagarna i fallet har i flera veckor uttryckt oro över Trumps verbala attacker. Men fredagens skrivelse är den första formella begäran som lyfts rättsligt.

"Genom sina uttalanden hotar den tilltalade att undergräva integriteten i dessa förfaranden och skada jurymedlemmarna", skriver åklagarna.

Men Trump visar ännu inga tecken på att tona ned retoriken. Kort efter det att åklagarna lämnat in skrivelsen upprepade han påståenden om att hans politiska motståndare gjort FBI och justitiedepartementet till politiska vapen.

"De läcker, ljuger och stämmer och de kommer inte att tillåta mig att tala?", skrev Trump i ett inlägg på sin plattform Truth Social, där han även kallade president Joe Biden "ohederlig" och Smith "sinnesrubbad".

Fakta: De fyra åtalspunkterna

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons